307 Pukuompelu

Tulosta
Sähköposti
AddThis Social Bookmark Button

pukuompelu_semit

Yhteystiedot

Lajivastaava Heli Mäkinen, puh. 040 341 5566
Lajin varavastaava Maarit Orell, puh. 040 341 5314

Kilpailijat

307_pukuompelu_amanda_haga_verkkoon 307_pukuompelu_anniina_okkonen_verkkoon 307_pukuompelu_riinanuorala_verkkoon 307_pukuompelu_minna_saalasti_verkkoon
Amanda Haga, Optima
Anniina Okkonen, Ammattiopisto Lappia
Riina Nuorala, Koulutuskeskus Tavastia
Minna Saalasti,
Etelä-Karjalan ammattiopisto
307_pukuompelu_annukka_mntynen_verkkoon 307_pukuompelu_roosamari_larkiala_verkkoon 307_pukuompelu_katariina_saari_verkkoon 307_pukuompelu_vilma_hassi_verkkoon
Annukka Mäntynen,
Jyväskylän ammattiopisto
Roosamari Larkiala, Keudan ammatti-
opisto, Järvenpää
Katariina Saari, Koulutuskeskus Sedu
Vilma Hassi, Tampereen ammattiopisto

Yleiskuvaus kilpailulajista

Pukuompelualan työssä tarvitaan kädentaitoja, hahmottamiskykyä, oma-aloitteisuutta ja loogista ajattelukykyä. Vaatteiden kokonaisvaltaisessa valmistamisessa tärkeää on myös värien, muotojen, tyylien ja trendien herkkä tuntemus. Lajin kilpailutehtävissä painottuu vaatteen valmistusprosessi. Lisäksi arvioidaan asiakaspalvelua.

Kilpailun luonne

Kilpailu on yksilökilpailu.

Osaamisvaatimukset

Kilpailija osaa suunnitella, kaavoittaa, leikata ja valmistaa asiakkaalle / kohderyhmälle laadukkaan tuotteen kokonaistaloudellisesti. Kilpailija palvelee asiakasta, markkinoi ja myy tuotteen. Kilpailija tuntee / osaa alan perusmateriaalit ja tarvikkeet sekä niiden asettamat vaatimukset tuotantoprosessin eri vaiheissa.

Kilpailija hallitsee perushinnoittelun sekä tiedostaa muodin ja käyttötarkoituksen merkityksen tuotekokonaisuuden suunnittelussa ja materiaalien, lisätarvikkeiden yhdistämisessä.

Kilpailija tuntee alan peruskoneet ja laitteet sekä hallitsee niiden turvallisen ja tehokkaan käytön. Kilpailija noudattaa koko työskentelyprosessin aikana kestävän kehityksen toimintaperiaatteita.

Kilpailutehtävien vaativuustaso perustuu Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinnon perusteiden kiitettävään (3) osaamistasoon.

Kilpailutehtävät

Ennakkotehtävä

1. Tehtävä: Sarjatyön suunnittelu

Tehtävänä on suunnitella ja valmistaa (mallikappaleet) kolme myytävää tuotetta samasta materiaalista. Tuotteiden pitää sopia kilpailutyö - asukokonaisuuteen. Tuomarit valitsevat yhden tuotteen, jota kilpailija valmistaa kilpailussa vähintään viisi kappaletta sarjatyönä.

Kilpailija tuo itse materiaalin, lisätarvikkeet ja leikkuukaavat työhön. Kilpailija suunnittelee ennakkoon työtavat ja -järjestyksen sekä hoito-ohjeet, ja valmistaa mallikappaleet. Kilpailija hinnoittelee tuotteen annetulla hinnoit-teluperiaatteella. Hän laatii mainoksen kustakin tuotteesta, joka näkyy tietokoneelta yleisölle.

Esitys suunnitelluista tuotteista tehdään PowerPoint-esityksenä sekä tulostettuna (1kpl värillinen paperiversio). PowerPoint: kuva tuotteesta, materiaaliluettelo, työtapa- ja järjestysluettelo, hoito-ohjeet, hinnoittelu, mainos.

Kilpailutehtävät

Tehtävissä painottuvat tehokas työajan käyttö, mittatarkkuus ja annettujen työohjeiden noudattaminen.

1. Tehtävä: Sarjatyön esittely

Kilpailija esittelee ennakkotehtävän mallikappaleet ja PowerPoint-esityksen tuomareille (kilpailijoiden kilpailuhuoltajille) ja päätuomarille, jotka valitsevat yhden tuotteen valmistettavaksi. Aikaa esittelyyn on varattu 10 minuuttia / kilpailija. Täsmentäviin kysymyksiin ja vastaamiseen kannattaa varata pari minuuttia. Tuomarit arvioivat sekä mallikappaleen teknisenvalmistuksen ja soveltuvuuden sarjatyöhön että esittelytilanteen.

2. Tehtävä: Paitapuseron ompelu

Kilpailija ompelee ja viimeistelee valmiiksi leikatun paitapuseron.

Taitaja2012_307_pukuompelu_paita_taso_ja_pl_valmis.pdf

3. Tehtävä: Housujen valmistus

Kilpailija lisää kaavoihin annettujen ohjeiden mukaiset saumanvarat ja kaavamerkit sekä tekee leikkuusuunnitelman Grafis-ohjelmalla. Hän leikkaa ja merkitsee kappaleet. Kilpailija ompelee ja viimeistelee housut työohjeiden mukaan.

Taitaja2012_307_pukuompelu_housut_taso_ja_pl_valmis.pdf

4. Tehtävä: Sarjatyön valmistus ja myynti

Kilpailijalla on leikkuukaavat valmiina joista hän tekee leikkuusuunnitelman sekä ladoksen. Hän leikkaa ja merkitsee kappaleet sekä valmistaa ja viimeistelee sarjan. Hän myy sarjatyön kilpailualueella yleisölle. Tuotteista saadut rahat lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen ja parhaan myyntituoton tehneelle kilpailijalle kunniakirja ja tuotepalkinto.

Taitaja2012_pukuompelu_kankaat.pdf

Arvioinnin rakenne

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta

Tuomaristo (3 tuomaria) koostuu työelämän ja opetusalan edustajista. Tuomarit arvioivat itsenäisesti, ja kilpailusuoritukset arvioidaan tehtäväkohtaisesti. Tuomarit ratkaisevat kilpailijoiden paremmuusjärjestyksen ennalta määritettyjen lajikohtaisten kriteerien perusteella.

Arvioinnissa käytetään sekä objektiivista että subjektiivista arviointia. Kilpailussa käytetään CIS-pistelaskujärjestelmää, jossa lajin maksimipisteet ovat 100 pistettä. Lajituomaristo muuttaa kilpailutehtävää noin 30 % kilpailupaikalla ennen kilpailutehtävän alkua.

A._sarjatyon_suunnittelu_ja_esittely_arv.kohteet_ja_kriteerit_2012.xls

B._paitapuseron_valmistus_arv.kohteet_ja_kriteerit_2012.xls

C._housujen_kaavat_ja_leikkuu_arv.kohteet_ja_kriteerit_2012.xls

D._housujen_valmistus_arv.kohteet_ja_kriteerit_2012.xls

E._sarjatyon_valmistus_arv.kohteet_ja_kriteerit_2012.xls

Kilpailussa käytettävät materiaalit, koneet ja laitteet

Materiaalit

 • pusero, 100 % puuvilla
 • housut villasekoitetta
 • lanka 100 % polyesteri

Koneet ja laitteet

 • lukkotikkikone, magneettiohjain
 • 3-lankainen huolittelukone
 • napinläpikone
 • vaatturinnapinläpikone
 • silityslaitteet
 • sähkösakset
 • kannattava tietokone
 • Grafis-ohjelma
 • PowerPoint-ohjelma

Kilpailuaikataulu

23.4.2012

Klo 14.00-16.00 kilpailualueeseen ja koneisiin tutustuminen. Kilpailijoilta pyydetään allekirjoitukset turvallisuusohjeisiin perehtymisen jälkeen. Kilpailijoille annetaan ohjeet lajittelusta. Kilpailuhuoltajille tuomarikoulutus ennakkotehtävän esittelyn arviointiin klo 14.30-15.30.

24.4.2012

Klo 8.15-8.45 kokoontuminen. Klo 8.45-9.15 tehtävänanto. Kilpailu alkaa klo 9.15 ja päättyy 17.00. Paitapuseron valmistukseen ja sarjatyön esittelyyn on varattu aikaa yhteensä 6 h 25 min. Tarkempi aikataulu on kilpailupaikalla.

25.4.2012

Klo 8.00-8.30 kokoontuminen. Klo 8.30-9.00 tehtävänanto. Kilpailu alkaa klo 9.00 ja päättyy 17.50. Päivään sisältyy kilpailuhuoltajavartti, jolloin kilpailuhuoltaja saa tulla kilpailualueelle. Housujen valmistukseen ja ladoksen tekemiseen on aikaa 8 tuntia. Tarkempi aikataulu on kilpailupaikalla.

26.4.2011

Klo 8.00-8.15 tehtävänanto. Kilpailu alkaa klo 8.15 ja päättyy noin 12.00. Sarjatyön valmistusaikaa on 3 tuntia ja myyntiaikaa puolisen tuntia. Tarkempi aikataulu on kilpailupaikalla.

Mitä kilpailijan on itse tuotava kilpailupaikalle

 • muistiinpanovälineet
 • neulatyynyn
 • nuppi- ja silmäneulat
 • paperi- ja kangassakset
 • kankaan merkitsemisvälineet
 • mittanauhan
 • työkengät

Taskulaskin saa olla mukana, mutta kännykkää ei saa käyttää. SM Fimac antaa kilpailijoille T-paidat joita pidetään kilpailun aikana päällä.

Tuomarit

Tulossa.

Lajiohjausryhmä

Heli Mäkinen, Jyväskylän ammattiopisto
Sari Lehtonen, Helsingin palvelualojen oppilaitos (Päätuomari)
Maarit Orell, Jyväskylän ammattiopisto
Liisa Turtiainen, Fashion Team LT
Heljä Järnefelt, Opetushallitus
Jaana Vanhanen, Pohjois-Karjalan ammattiopisto
Jaana Saarinki, Pohjois-Karjalan ammattiopisto
Pirkko Tuovinen, Savon ammatti- ja aikuisopisto
Nessi Hovi, Wht Moment
Kalle Kuusela, Gate21
Sirpa Lahtinen, Termer Ner Oy

Lue juttu lajin semifinaaleista

Voit lukea Skills Finlandin sivuilla olevan semifinaaleista kertovan jutun "Se on millistä kiinni".

 

 

Yhteistyössä:

 

pkky_verkkoon_145px

 

fashionteamlt_verkkoon

 

finatexlogo_verkkoon

 

grafis_verkkoon

 

helpa_verkkoon

 

kallentehdas_60px

 

needlemen_verkkoon

 

ompelupalvelu-_parhaatvaatteet_verkkoon

 

termen_ner_verkkoonsm_fimac_verkkoon