308 Somistus

Tulosta
Sähköposti
AddThis Social Bookmark Button

somistus_muokattu

Yhteystiedot

Lajivastaava Pia Kotro, puh. 040 341 5807
Lajin varavastaava Eliina Hartojoki, puh. 040 341 5808

Kilpailijat

308_somistus_stella_ekstrm2_verkkoon 308_somistus_hanna_jaatinen_verkkoon 308_somistus_tiia_jaasko_verkkoon 308_somistus_mirva_turkulainen_verkkoon
Stella Ekström,
Salon seudun ammattiopisto
Hanna Jaatinen, Jyväskylän ammattiopisto
Tiia Jääskö,
Lapin ammatti-
opisto
Mirva Turkulainen, Pohjois-Karjalan ammattiopisto, Joensuu
308_somistus_riikka_timonen_verkkoon ei_kuvaa_ukko 308_somistus_anna_savolaine_verkkoon 308_somistus_anni_narhi_verkkoon
Riikka Timonen,
Pohjois-Karjalan ammattiopisto, Joensuu
Hanna Käräjäoja, Raahen Porvari- ja Kauppakoulu
Anna Savolainen,
Salon seudun ammattiopisto
Anni Närhi,
Savon ammatti- ja aikuisopisto, Varkaus

Yleiskuvaus kilpailulajista

Somistuslaji pohjautuu liiketalouden perustutkinnon, merkonomin koulutusohjelman tavoitteisiin ja arviointikriteereihin. Somistuksessa kilpailija toteuttaa elämyksellisiä esillepanoja ja/tai näyteikkunoita erilaisille kohderyhmille.

Kilpailija hallitsee somistusmateriaalien ja graafisen materiaalin käytön sekä huomioi materiaalien uusiokäytön. Kilpailija tuottaa asiakasinformaation toteuttamiinsa esillepanoihin.

Kilpailija soveltaa visuaalisen myyntityön esillepanotekniikkaa. Kilpailijan on osattava arvioida omaa työtään sekä pystyttävä toimimaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.

Kilpailun luonne

Somistus on yksilökilpailu, mutta jokin kilpailutehtävistä voidaan toteuttaa myös parin kanssa.

Osaamisvaatimukset

Lajin osaamisvaatimuksia ovat: ideointitaito, esillepanotekniikka ja visuaaliset taidot, tekstaustaidot, tietoteknisten ohjelmien hyödyntäminen, työturvallisuus sekä toimeksiannon, kohderyhmän ja yrityksen liikeidean noudattaminen.

Kilpailutehtävät

 • Tehtävä 1, 24.4.2012:

  Kilpailijan tehtävänä on toteuttaa tuotteen näyteikkunasomistus tutulle käyttötuotteelle. Kilpailija huolehtii myös asiakasinformaation tuottamisesta ja käyttämisestä tuotteiden esillepanon yhteydessä.

  Kilpailupaikkana on Jyväskylän Paviljonki. Teema ja kohderyhmä kerrotaan kilpailupäivän aamuna. Työvälineet: kilpailija tuo itse kilpailupaikalle tarvitsemansa henkilökohtaiset työvälineet.
 • Tehtävä 2, 25.4.2012:

  Kilpailijan tehtävänä on toteuttaa parin kanssa houkutusryhmä tavaratalossa annetun teeman mukaan. Houkutusryhmä koostuu kahdesta nukesta ja joistakin esillepanotasoista.

  Kilpailupaikkana on Sokos Jyväskylä. Teema ja kohderyhmä kerrotaan kilpailupäivän aamuna. Parit ja toteutettavat houkutusryhmät arvotaan aamulla. Tehtävässä tarvittavat työvälineet ovat valmiina tavaratalossa.
 • Tehtävä 3, 26.4.2012:

  Kilpailijan tehtävänä on toteuttaa esillepanopöytä tutulle käyttötuotteelle.

  Kilpailupaikkana on Jyväskylän Paviljonki. Teema ja kohderyhmä kerrotaan kilpailupäivän aamuna. Työvälineet: kilpailija tuo itse kilpailupaikalle tarvitsemansa henkilökohtaiset työvälineet.

Tehtävien laajuus ja käytettävissä oleva aika

24.4.2012

 • klo 9.00 - 15.00, kilpailutehtävän toteutus (sisältää lounastauon)
 • klo 15.00 - 17.00, kilpailijoiden haastattelut ja palaute päivän näyteikkunoista

25.4.2012

 • klo 8.00 - 14.00, kilpailutehtävän toteutus (sisältää lounastauon)
 • klo 14.00 - 15.00, kilpailijoiden haastattelut

26.4.2012

 • klo 8.00 - 10.30, kilpailutehtävän toteutus
 • klo 10.30 - 11.30, kilpailijoiden haastattelut
 • klo 12.30 - 13.30, 1. päivän näyteikkunan purku sekä esillepanopöydän purku

Arvioinnin rakenne

Arviointikokonaisuudet:

a) näyteikkunan toteutus kilpailualueella
b) houkutusryhmän toteuttaminen yhteistyökumppanin myymälässä
c) esillepanotehtävän toteuttaminen kilpailualueella.

Pääasialliset arviointikriteerit:

Kaikkien tehtävien arviointi pohjautuu liiketalouden perustutkinnon asiakaspalvelun ja myynnin koulutusohjelman tutkinnon perusteisiin. Arvioitavat alueet ovat työtehtävän toteuttaminen (mm. työturvallisuus, työprosessin eteneminen ja sujuvuus, vuorovaikutustaidot), työsuoritus ja tulos (mm. liikeidean ja visuaalisen ilmeen mukaisuus, kohderyhmän ja teeman huomiointi, kaupallisuus) sekä itsearviointi (mm. työn vahvuudet ja kehittämiskohteet).

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta:

Jokaista kilpailutehtävää (arviointikokonaisuutta) arvioi neljä tuomaria. Kilpailutehtävät ovat modulaarisia siten, että päiväkohtaiset tulokset ovat arvioitavissa. Kilpailussa käytetään CIS-pistelaskuohjelmaa. Tuomaristo ratkaisee kilpailijoiden paremmuusjärjestyksen määrittämällä pisteet jokaiselle kilpailijalle kaikista kilpailun osa-alueista.

Kilpailussa käytettävät materiaalit, laitteet, työvaiheet ja lajialue

Somistuksessa käytettävät materiaalit ovat lähinnä esille pantavat tuotteet sekä tehtäviin liittyvät somistusmateriaalit. Laitteita tarvitaan lähinnä asiakasinformaation tuottamiseen, eli tietokone ja tulostin, jotka toimittaa kilpailunjärjestäjä. Finaalin kilpailualueeseen pääsee tutustumaan maanantaina 23.4.2012.

Kilpailujen aikataulu

Finaalikilpailu on kolmipäiväinen. Ensimmäinen ja viimeinen kilpailupäivä toteutetaan Jyväskylän Paviljongissa, ja toisen kilpailupäivän tehtävä toteutetaan yhteistyökumppanin myymälässä. Kaksi ensimmäistä kilpailupäivää ovat kestoltaan noin seitsemän tuntia. Viimeisen kilpailupäivän kesto on noin viisi tuntia.

Mitä kilpailijan on itse tuotava kilpailupaikalle

Kilpailijan on tuotava itse kilpailupaikalle työkalupakki, joka sisältää somistajan perustyövälineet mm. neuloja, siimaa, teippiä, sakset, sivuleikkurit, rautalankaa, nippusiteitä, s-koukkuja. Kilpailunjärjestäjä toimittaa somistusmateriaalit.

Tuomarit

Tulossa.

Lajiohjausryhmä

Pia Kotro, Jyväskylän ammattiopisto
Eliina Hartojoki, Jyväskylän ammattiopisto
Juhani Kokkonen, Pohjois-Karjalan ammattiopisto (Päätuomari)
Virva Torni, Pohjois-Karjalan ammattiopisto
Tarja Vainionpää, Savon ammatti- ja aikuisopisto

 

 

Yhteistyössä:

 

keskimaa_verkkoon

 

jyvskyln_aikuisopisto_verkkoon

 

pam_verkkoonjpg

 

pkky_verkkoon_145px