501 Kondiittori

Tulosta
Sähköposti
AddThis Social Bookmark Button

taitaja2011_semifinaalit_jyvskyl_19_01_2011_8

Yhteystiedot

Lajivastaava Marja-Leena Pitkäjärvi, puh. 040 341 5964
Lajin varavastaava Eila Aspinen, puh. 040 341 5966

Kilpailijat

501_kondiittori_julianna_tofferi_verkkoon 501_kondiittori_sanna_vaara_verkkoon 501_kondiittori_karita_virtanen_verkkoon 501_kondiittori_sofia_mattila_verkkoon
Julianna Tofferi, Ammattiopisto
Lappia, Tornio
Sanna Vaara, Ammattiopisto Lappia, Tornio
Karita Virtanen, Etelä-Karjalan ammattiopisto, Lappeenranta
Sofia Mattila, Jyväskylän ammattiopisto, Jyväskylä
501_kondiittori_riina_korppi_verkkoon 501_kondiittori_eero_rantala_verkkoon 501_kondiittori_susanna_laitala_verkkoon 501_kondiittori_niko_etula_verkkoon
Riina Korppi,
Pohjois-Karjalan ammattiopisto, Joensuu
Eero Rantala,
Vammalan ammattikoulu, Sastamala
Susanna Laitala, Keudan ammatti-
opisto, Järvenpää
Niko Etula,
Keudan ammatti-
opisto, Järvenpää

Vieraskilpailijat

501_kondiittori_tamara_moldon_verkkoon
Ms Tamara Moldon, Narva Vocational Training Centre,
Viro

Yleiskuvaus kilpailulajista

Leipuri-kondiittori työskentelee pienissä tai keskisuurissa leipomoissa, konditorioissa, teollisuusleipomoissa, paistopisteissä,kahvila-konditorioissa,henkilöstöravintoloiden toimipisteissä tai pitopalveluyrityksissä. Hän valmistaa ruoka- ja kahvileipiä, leipomoeineksiä ja konditoriatuotteita sekä käsin että koneellisesti asiakaspalvelulähtöisesti. Häneltä edellytetään kädentaitoa, tarkkuutta, väri- ja muototajua, sommittelu- ja koristelutaitoa, laatutietoisuutta, oma-alotteisuutta ja yhteistyöhenkisyyttä.

Kondiittorilajin kilpailutehtävät pohjautuvat elintarvikealan perustutkinnon opetussuunnitelmaperusteisen koulutuksen kiitettävään tason (K3) vaatimuksiin. Lajissa painottuu täytekakkujen ja leivosten valmistus ja leipomoalan erikoistuotteiden valmistus. Lajin tehtävien laadinnassa tehdään tiivistä ja arvokasta yhteistyötä työelämän kanssa, ja kilpailutehtävät perustuvat työelämän vaatimuksiin. Kilpailutehtävät muodostuvat ennakkoon saaduista ja kilpailupaikalla annetuista tehtävistä.

Kilpailun luonne

Kilpailu on yksilökilpailu.

Osaamisvaatimukset

Kilpailija

  • noudattaa hygienia- ja omavalvontaohjeita
  • huolehtii henkilökohtaisesta hygieniasta työskentelyssään
  • valitsee ja käsittelee tuotteiden raaka-aineita valmistuksen eri vaiheissa
  • hallitsee käden taidot valmistaessaan konditoria-alan erikoistuotteita
  • arvioi raaka-aineiden ja tuotteiden laatua
  • ottaa valmistuksessa huomioon tuotteen myytävyyden
  • käyttää ympäristöä säästäviä menetelmiä
  • huolehtii työkykynsä ylläpitämisestä
  • noudattaa työturvallisuusohjeita ja tuotteen valmistukseen liittyviä laatumääräyksiä
  • työskentelee edistäen työyhteisön yritystoiminnan tuloksellisuutta

Kilpailutehtävät

Kilpailutehtävien yleisteemana on luonto.

1. kilpailupäivä (7 tuntia)

Tehtävä 1: Valmista 18 kpl kinuski-kreemileivoksia

Kilpailupaikalle on varattu seuraavat raaka-aineet: 1 kpl vaalea leivospohjaa a 56 cm x 38 cm, persikkatäytettä, kostukelientä, teollisuuden valmiskreemiä ja -kinuskia. Valitse raaka-ainelistalta muut tarvitsemasi raaka-aineet. Laadi valmistusohje.

Tehtävä 2: Valmista 2 kpl suklaahyydykekakkuja

Valmista koristelultaan kaksi samanlaista, kilpailun teeman mukaista hyydykekakkua. Käytä koristelussa kilpailupaikalla itse valmistettuja suklaakoristeita. Kilpailupaikalle on varattu muotit ja pohjat.

2. kilpailupäivä (7,5 tuntia)

Tehtävä 3: Valmista minileivoksia

Valmista minileivoksia 3 x 20 kpl erilaista, maksimihalkaisijaltaan 4 cm. Muoto on vapaavalintainen. Kuorruta yksi malli leivoksista pomadalla ja kaksi mallia oman kuorrutevalinnan mukaan raaka-ainelistalta. Koristelussa spritsaaminen on pakollinen. Kilpailupaikalle on varattu mantelipohjat. Valitse muut tarvitsemasi raaka-aineet raaka-ainelistalta.

Tehtävä 4: Yllätystehtävä

Kilpailutehtävä ilmoitetaan välittömästi ennen kilpailun aloittamista.

3. kilpailupäivä (3,5 tuntia)

Tehtävä 5: Valmista taitotyö sokerista

Valmista luontoaiheinen sokerityö. Koko: halkaisija 30 cm ja korkeus 40 cm. Käytä pakollisina valmistusmenetelminä valamista, vetämistä, puhaltamista, kehräämistä ja pastillagea.

Valmista kaikki koristeet kilpailupaikalla.
Laadi sokerityöstäsi suunnitelma.

Kilpailupaikalle on varattu isomaltoosia, perusvärejä, tomusokeria ja liivatetta.

Kilpailujen aikataulu

23.4. klo 14.00 - 15.00 tutustuminen lajialueeseen, kilpailunumeroiden arvonta
24.4. klo 8.00 - 16.00 leivosten ja kakkujen valmistus
25.4. klo 9.00 - 16.30 minileivosten valmistus, yllätystehtävä, sokerityön valmistelua
26.4. klo 8.00 - 11.30 sokerityö

Arvioinnin rakenne

Kilpailutehtävät ovat modulaarisia siten, että päiväkohtaiset tulokset ovat arvioitavissa. Finaalikilpailussa käytetään CIS- pistelaskuohjelmaa. Tuomaristo ratkaisee kilpailijoidenparemmuusjärjestyksen määrittämällä pisteet jokaiselle kilpailijalle kaikista kilpailun osa-alueista.

Arviointikokonaisuudet

Tehtävä 1. Kinuski-kreemileivokset, 10 pist.
Tehtävä 2. Suklaahyydykekakut, 20 pist.
Tehtävä 3. Minileivokset, 30 pist.
Tehtävä 4. Yllätystehtävä, 10 pist.
Tehtävä 5. Sokerityö, 30. Pist.

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta

Jokainen osa-alue arvioidaan erikseen suunnitellun pisteytyksen mukaan subjektiivisesti ja objektiivisesti. Kilpailija suorittaa itsearvioinnin päivittäin.

Kilpailussa käytettävät materiaalit, laitteet, työvaiheet ja lajialue

Kilpailupaikalla on valmiina kalusteet; työpöydät, jääkaapit, kaappipakastin, astianpesupöytä ja käsienpesuallas. Astianpesukone on yhteinen ravintola- ja cateringkokkien kanssa.

Kilpailujen järjestäjä varaa seuraavat laitteet: yleiskoneet 3 kpl, kaulintakone, mikroaaltouunit 3 kpl, hyllytilaa, vaunuja, leivinpellit, muovi- ja teräskulhot, kauhat, raapat, lasivitriini. Myös pesuaineet ja siivousvälineet ovat kilpailupaikalla.

Kilpailussa tarvittavat raaka-aineet ja materiaalit on kilpailunjärjestäjä varannut kilpailupaikalle.

Mitä kilpailijan on itse tuotava kilpailupaikalle

Pöytämallinen yleiskone, mikroaaltouuni, keittolevy, vaaka, sokerityölamppu, käsityövälineet; paletit, veitset, massapussit, tylläsarja, sarjaleikkuri, lämpömittari, veitsen puhdistusastia, suklaa-, marsipaani ja sokerityövälineet, työasut, jalkineet, suojakäsineet, muistiinpanovälineet ja laskin.

Tuomarit

Päätuomari Eila Kiilamaa, Jyväskylän aikuisopisto
Raimo Elonen, kondiittorimestari, Elonen Oy Leipomo
Toni Heinonen, kondiittori, Sonaatti Oy
Mikko Hietala, kondiittori, Aschan Oy

Lajiohjausryhmä

Marja-Leena Pitkäjärvi, Jyväskylän ammattiopisto
Eila Aspinen, Jyväskylän ammattiopisto
Eila Kiilamaa, Jyväskylän aikuisopisto (Päätuomari)
Raimo Elonen, Elonen Oy Leipomo
Toni Heinonen, Sonaatti Oy
Mika Kaari, Pohjois-Karjalan ammattiopisto
Teija Kasper, Pohjois-Karjalan ammattiopisto
Hanna Oinonen, Tampereen ammattiopisto
Pirkko Laurila, Opetushallitus
Mauri Manninen, Savon koulutuskuntayhtymä

 

 

Yhteistyössä:

 

pkky_verkkoon_145px

 

electrolux_verkkoon_120px

 

aschan_verkkoon

 

elonen_verkkoon

 

jyvskyln_aikuisopisto_verkkoon

 

leipurin_verkkoon

 

sonaatti_verkkoon