406 Sähköasennus, semifinaali

Tulosta
Sähköposti
AddThis Social Bookmark Button

Aikataulu ja paikka

 • 23-27.1.2012 Pohjois-Karjalan ammattiopisto, Oravatie 1, 81720 Lieksa

Semifinaalikoordinaattori

 • Juha Liiten, Pohjois-Karjalan ammattiopisto, puh. 050 5514 281

Kilpailijamäärä

 • 1 kilpailija /oppilaitoksen toimipiste

Semifinaalitehtävä

 • Kiinteistön ryhmäkeskukselta asennetaan toimiva ja käyttökuntoinen sähköasennuskokonaisuus, sisältäen tilan valaisin-, pistorasia- ja moottorikäytönasennukset.

  Moottorikäyttöä ohjataan taajuusmuuttajalla ja ulkoisilla ohjauslaitteilla. Moottorikäytön asennuksessa tulee huomioida EMC-suojaus, kaapeli- ja komponenttivalinnoissa, että asennustavoissa.

  Asennukset tehdään joko pinta- tai uppoasennuksena ja johtoteinä voidaan käyttää putkitusta, kaapelihyllyjä, naula- tai ruuvikiinnikkeitä sekä lista- tai kouruasennusta.

  Semifinaalitehtävän asiakirjakokonaisuus sisältää seuraavat asiakirjat:

  - työselostus
  - tasokuva
  - keskuskaavio
  - piirikaavio
  - toiminnan kuvaus

  Aikaa varsinaiseen asennustehtävään on varattu 5 h 15 min.

  Tehtävän kuvaukseen saattaa tulla 30 % muutos, joka esitellään vasta kilpailupäivän alussa jaettavissa varsinaisissa semifinaalitehtävissä.

  Asennuksessa käytetään yhteistyökumppaniemme ABB:n asennuskalusteita ja moottorikäyttöjä, OBO BETTERMANN johtoteitä ja kiinnitystarvikkeita sekä Prysmian Groupin Draka -asennuskaapeleita. Wurth Oy toimittaa kulutustarvikkeet ja liittimet, ennakkoon tilattavan ABB:n tuotepaketin tukkumyynnin toteuttaa Elektroskandia Suomi Oy.

Kilpailija tuo tullessaan

 • Kilpailija tuo tullessaan henkilökohtaiset suojaimet, käsityökalut, JM20/JAPP20-putkentaivutus- ja vetojousi, ruuvivääntimen ja akkuporakoneen, mittarit mm. yleismittari, jännitteenkoetin ja käyttöönottomittari.

  Lisäksi kilpailijalla on oltava mukana oma taajuusmuuttaja, suositus ABB:n ACS355+pinta-asennuskaluste, EMC-turvakytkin, sähkömoottori ja EMC-suojatut kaapeliläpivientien holkkitiivisteet.

  Mikäli kilpailija käyttää muuta kuin edellä suositeltua ABB:n taajuusmuuttajaa, tulee kilpailijan itse huolehtia, että taajuusmuuttaja vastaa samaa teholuokkaa ja siitä löytyvät vastaavat ominaisuudet ja ulkoiset ohjausliitännät.

  Kilpailija vastaa myös taajuusmuuttajan kytkentämuutoksista soveltuvin osin semifinaalijärjestäjän kilpailun aikana toimittamaan piirikaavioon.

  Semifinalistit tekevät taajuusmuuttajalle ja moottorille ennakkoon perusparametroinnit ja ID-ajon sekä vakio-ohjausmakron mukaisen ohjauksen. Semifinaaleissa käytetään ulkoisia ohjauksia, sisältäen mm. käy-seis ja vakionopeuksien valinnat.

  Vakionopeuksien taajuusohjearvot ovat: Vakionopeus 1.20 Hz, vakionopeus 2.35 Hz ja vakionopeus 3.50 Hz.

  Mukana tuotavan moottorin akselinpää tulee olla ennakkoon suojattu mekaani-sesti niin, ettei akselinpäähän voi satuttaa itseään tai tarttua vierasesineitä, myös akselikiilan täytyy olla kiinnitettynä ja varmistettuna paikallensa.

  Kilpailijoiden huoltajille on toimitettu ennakkoon tarkat tiedot Elektroskandian/ABBn tarjoamasta tuotepaketista ja sen tilaamisesta.

Lyhyt Tilausohje: Tilaukset e-asiakaspalvelun kautta nimikkeellä "Taitajakisapaketti". Email: Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen tai soittamalla numeroon 0105093880. Tilauksessa tulee mainita laskutus- ja toimitusosoite sekä tilaajan nimi yhteystie-toinen (mahdollista yhteydenottoa varten).

Kilpailun järjestäjä varaa kilpailupaikalle

 • Kilpailunjärjestäjä varaa jokaiselle kilpailijalle omat työtasot (korkeus 730mm), roskakorit, asennukseen liittyvät asennus-, ja kiinnitystarvikkeet, -kalusteet ja -johdot.

  Kilpailupaikalla on käytettävissä 2 kpl jiirisahoja sahausta varten. Myös oman jiirisahan käyttö on sallittua.

  Sähkökäyttöisen katkaisusirkkelin käyttö on kielletty turvallisuussyistä.

  Käyttöönottotarkastuspöytäkirjana käytetään ST-kortiston pöytäkirjoja ST 51.21.05. sekä ST 51.21.06. Niitä on kopioitu kilpailupaikalle valmiiksi.

Kilpailutehtävän arviointi

 • Työ- ja sähkötyöturvallisuus
  • työympäristön siisteys, henkilökohtaisten suojainten käyttö, huolehtiminen työskentelyn aikaisesta työ- ja sähkötyöturvallisuudesta
 • Käyttöönotto, testaus ja toiminta
  • käyttöönottotarkastukset mittauksineen, komponenttien kytkennät, asennusten toimivuus
 • Kalusteasennusten oikeat asennusmitat
  • onko asennuskorkeudet ja -etäisyydet annettujen mittojen mukaisia
 • Laitteiden ja johtoteiden asennus, suunnitelmien noudattaminen
  • johtoteiden suoruus ja kalusteiden kiinnitys, järjestäjän ja valmistajien ohjeet
 • Asennustyön siisteys, johdotus ja liitokset
  • keskuksen sisäiset johdotukset ja liitokset, kaapeleiden asennus, asennuksen ulkonäkö
 • Asiakaspalvelu ja dokumentointi
  • loppudokumentointi, valmiin työn esittely ja käytön opastus asiakkaalle

Voit harjoitella ennakkoon vanhoilla semifinaalitehtävillä, joita löydät osoitteesta www.skillsfinland.fi

Energiajuomien nauttiminen on kielletty semifinaalien kilpailualueella

Taitaja2012_semifinaali_sähkösennus_taso_ennakkojulkaisu.pdf

 

 

Yhteistyössä:

 

abb_verkkoon

 

elektroskandia_verkkoon

 

pkky_verkkoon_155px

 

obo_verkkoon

 

prysmian-group-verkkoon