Tiedote: Neljä lähtee Jyväskylän ammattiopistosta EuroSkills-kilpailuihin Lissaboniin

Tulosta
Sähköposti
01.12.2010 09:14
AddThis Social Bookmark Button

virtanen_halme_verkkoon

Ammattitaidon Euroopan mestaruuksista kilpaillaan 8.-12.12.  EuroSkills-kilpailuissa Portugalissa, Lissabonissa. Jyväskylän ammattiopisto on mukana Suomen joukkueessa vahvalla panoksella, sillä Jyväskylästä Lissaboniin on lähdössä yksi kilpailija sekä kolme tuomareina toimivaa eksperttiä.

EuroSkills-kilpailuissa painotekniikka-lajiin osallistuva Susanna Virtanen opiskelee Jyväskylän ammattiopiston järjestämässä painoalan ammattitutkintoon valmistavassa koulutuksessa oppisopimusopiskelijana. Jyväskylän ammattiopisto vastaa myös hänen valmistautumisestaan kilpailuihin.

19-vuotias Virtanen valmistui viime keväänä painajaksi Turun ammatti-instituutista, jossa hän myös työskentelee tällä hetkellä. Edustuspaikan EuroSkills-kilpailuihin Virtanen ansaitsi sijoittumalla toiseksi huhtikuussa Oulussa järjestetyissä Taitaja - Ammattitaidon SM-kilpailussa. Sen jälkeen alkoi valmistautuminen Lissabonia varten.

"Valmistuttuani keväällä painajaksi, päätin jatkaa opintoja suorittamalla painajan ammattitutkinnon Jyväskylässä. Oppisopimuskoulutukseen kuuluvan työpaikan sain entisestä oppilaitoksestani Turussa. Opintojen ja työn lisäksi valmentautumiseen on kuulunut harjoittelua kilpailutehtäviä varten Turussa ja Jyväskylässä, tutustumista Lissabonissa käytettäviin laitteisiin ja kilpailutilanteeseen valmentautumista mm. kilpailijoiden yhteisleirillä", Virtanen kertoo.

EuroSkills-koitosta Virtanen odottaa kiinnostuksella. Laaja kansainvälinen tapahtuma tarjoaa muutakin kuin varsinaisen kilpailusuorituksen.

"Osallistujia tulee paikalle kaikkialta Euroopasta ja tarjolla on kilpailun lisäksi erilaista oheisohjelmaa. Itse kilpailussa tarkoitukseni on selviytyä tehtävästä kunnialla, vaikka tilanne onkin varmasti jännittävä. Siinä tarvitaan paineensietokykyä, sillä tehtävistä on suoriuduttava määräajassa ja kyettävä ratkomaan mahdollisia ongelmia itsenäisesti."

Valmennusjärjestelmä tukee valmistautumista

Suomalaista ammatillista huippuosaamista edistävä Skills Finland ry on kehittänyt kansainvälisissä ammattitaitokilpailuissa menestymistä tukevan valmennusjärjestelmän. Sitä toteuttaa valtakunnallinen valmennusverkosto, joka muodostuu ammatillisista oppilaitoksista, niissä toimivista huippuvalmennusyksiköistä ja valmennusyrityksistä. Tavoitteena on saavuttaa riittävä ammattitaito, kilpailuvalmius ja fyysinen kunto. Valmennuksesta vastaavat koulutetut Skills-valmentajat ja -lajipäälliköt.

Jyväskylän ammattiopisto on mukana tässä valmennustyössä aktiivisesti ja oppilaitoksessa on toiminut vuosien mittaan useiden eri alojen valmennusyksiköitä. Tällä hetkellä Jyväskylän ammattiopistolla on valtakunnalliset valmennusyksiköt painotekniikassa, ravintolapalvelussa, kokki-lajissa sekä robotiikassa.

Susanna Virtasen valmennuksesta on vastannut Jyväskylän ammattiopistossa toimiva painotekniikan huippuvalmennusyksikkö ja sen lajipäällikkö, lehtori Ari Halme. Hän kertoo, että Virtasen valmentautuminen on toteutettu tiiviinä yhteistyönä Jyväskylän ammattiopiston ja Turun ammatti-instituutin kesken.

"Virtasella on Turussa valmentaja, jonka kanssa olemme sopineet yhteistyöstä. Turussa paneudutaan ammatillisten valmiuksien kehittämiseen. Täällä Jyväskylässä käymme läpi ja harjoittelemme kilpailuun liittyviä asioita oppisopimuskoulutuksen kontaktijaksojen aikana. Lisäksi harjoitteluun kuuluu henkistä valmentautumista, jolla selvitetään mm. kilpailijan valmiuksia ja pyritään parantamaan niitä. Tuomme esiin myös omia kokemuksiamme, jotka auttavat valmistautumaan kilpailuun. Kyseessä on monivaiheinen ja intensiivinen prosessi, joka on aina yksilöllinen ja riippuu valmennettavasta ja hänen tarpeistaan."

Suomi mukana 21 lajissa

Lissabonissa kilpaillaan 52 lajissa ja tapahtumaan odotetaan 400 kilpailijaa ja 50 000 kävijää. Suomi osallistuu Lissabonissa 21 lajiin. Kilpailijoita Suomen joukkueessa on 32 ja eksperttejä 23. Jyväskylän ammattiopistosta Lissaboniin lähtevät ekspertit ovat kokki-lajissa opettaja, keittiömestari Martti Lehtinen, painotekniikassa koulutuspäällikkö Vesa Iltola, ja tarjoilija-lajissa opettaja Tuija Auramo

Ammattitaidon Euroopan mestaruuksista kilpaillaan joka toinen vuosi. Lissabonin EuroSkills-kilpailut ovat järjestyksessään toiset. Ensimmäiset järjestettiin vuonna 2008 Hollannin Amsterdamissa, jossa Suomi voitti kaksi kultaa, yhden hopean ja kaksi pronssia. Tuolloin Jyväskylän ammattiopiston kilpailijat toivat hopeaa robotiikassa ja kultaa elektroniikka-asennuksessa.

Lisätietoja:

Lehtori, painotekniikan lajipäällikkö Ari Halme, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 5667
Projektipäällikkö Esko Junttila, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 5603