Tiedote: Taitaja2012-tapahtumassa syntyy tuoleja, grillejä, takan pinnoituksia ja terassipuistoja

Tulosta
Sähköposti
29.03.2012 14:47
AddThis Social Bookmark Button

Alakohtainen tiedote viestimille
(Tiedotteen lopussa tietoa palveluista viestimille Taitaja2012-tapahtumassa ja akkreditoitumisesta tapahtumaan.)

Ammattitaidon SM-kilpailun Taitaja2012-finaali järjestetään tänä vuonna Jyväskylässä 24.-26.4. Kyseessä on Suomen suurin koulutusalan tapahtuma, jossa oman alansa mestaruudesta kilpailee 400 nuorta 42 alalta. Kilpailun puitteet on pyritty rakentamaan mahdollisimman tarkasti vastaamaan oikeita työelämän vaatimuksia.

Lisäksi Jyväskylän Paviljongissa järjestettävä tapahtuma tarjoaa kolmen päivän ajan maksutta paljon muuta nähtävää ja koettavaa. Kato- ja kokeile -pisteissä voi testata omia kykyjään. Koulutus- ja uratorilla esiintyvät puolestaan yritykset ja oppilaitokset ja tapahtumaan kuuluu myös yrityselämän edustajille ja opetusalan ammattilaisille suunnattu laaja seminaariohjelma.

Tapahtuman teema on "tee elämäsi paras valinta". Tarkoituksena on kannustaa nuoria ja kaikkia uutta uraa etsiviä löytämään itselleen sopiva opiskelupaikka ja ammatti.

Rakentamisen lajeja Taitaja2012-tapahtumassa on tänä vuonna yhdeksän.

Huonekalupuuseppä

Huonekalupuuseppälajissa kilpailijoiden urakkana on valmistaa tuoli 19 tunnissa. Tehtävässä yhdistyy vanhan ja uuden tekniikan hyödyntäminen, sillä kilpailijoiden tulee käyttää valmistuksessa sekä CNC-työstökeskusta että perinteisempiä puuntyöstökoneita ja laitteita. Tuolit kootaan, viimeistellään ja paljastetaan viimeisenä kilpailupäivänä. Yhtenä tuomarina on paikallinen puuseppämestari Vesa Saarinen.

Ilmastointiasennus

Ilmastointiasennuksessa kilpailijat toteuttavat saamiensa ohjeiden ja piirustusten mukaisia kanava-asennuksia, päälaiteasennuksen, osan valmistusta sekä mittaus- ja säätötöitä. Asennustekniikan ja ilmavirtamittausten seuraaminen tarjoaa kiinnostavaa katsottavaa niillekin, jotka eivät ole perehtyneet syvällisesti alaan. Lajin tuomaristossa on vankka yritysmaailman edustus ISS Palveluista ja YIT:ltä.

Kivityö

Kivityössä tarjolla on paljon katsottavaa. Nähtävänä on mm. lasertyökalu, jolla voidaan tehdä kiveen jäljennös valokuvasta. Tekniikkaa on käytetty esimerkiksi lemmikkieläimen kuvan piirtämiseen hautakiveen. Näkemisen arvoisia ovat myös kilpailuosaston seinärakennelman erilaiset graniittikivet. Lajin neljässä tehtävässä kilpailijat asentavat luonnonkivitulisijan, luonnonkivisokkelikiveyksen, luonnonkivijulkisivun ja luonnonkivitasokiveyksen. Paikalla on Suomen Graniittikeskus Oy:n tuotantojohtaja Pauli Immonen ja Lemminkäinen Oyj:n asiantuntijoita.

Maalaus ja tapetointi

Maalauksessa ja tapetoinnissa aivan uutena tehtävänä on takan pinnoitus. Muina tehtävinään kilpailijat mm. asentavat non-vowen tapetteja, joissa liisteri levitetään seinään ja tapetti painetaan siihen kiinni sekä maalaavat kalusteita vesiohenteisilla kalustemaaleilla. Mukana on myös Tikkurila Oyj:n yllätystehtävä, jonka sisältö paljastetaan vasta h-hetkellä. Kilpailutehtävät suoritetaan huoneessa, jossa yksi seinä on auki yleisöä varten. Tuomaristossa on mukana muun muassa Aku Korhonen, joka on voittanut Maalaus- ja tapetointi lajin Suomen mestaruuden kaksi kertaa ja sijoittui kolmanneksi Ammattitaidon MM-kilpailussa Lontoossa vuonna 2011.

Putkiasennus

Putkiasennuksessa tehtävät on valittu tänä vuonna niin, että yleisö pystyy ymmärtämään ja seuraamaan, mitä kilpailualueella tapahtuu. Tehtävät koostuvat erilaisista omakotitalon lvi-töistä, joilla mitataan osaamista talotekniikan perustaidoissa, LV-asennustöissä, hitsaustekniikassa sekä mittaus-, säätö- ja automaatiotekniikassa. Lajissa ollaan myös ajan hermolla, sillä käytetyt materiaalit ja työtavat ovat ajanmukaisia ja osittain vasta markkinoille tulossa. Materiaaleina käytetään esimerkiksi sinkittyä, kirkasta kromiputkea, Uponorin valmiiksi pinnoitettua komposiittiputkea ja sähköhitsausmuhvia. Tuomaristossa ovat mukana Jyväskylän ammattiopistosta valmistunut Joni Varonen, jolla on nykyään oma yritys Elvi Oy Talotekniikka sekä ISS Palveluista projektipäällikkö Risto Tiilikainen, jolla on useiden kisojen mukanaan tuomaa näkemystä tuomarin tehtäviin.

Sähköasennus

Sähköasennuksessa kilpailijoiden tehtävien kohteena on pumppaamo/valvomo kiinteistö. Ensimmäisessä ja toisessa tehtävässä he asentavat valaistusta, pistorasioita, lämmitystä sekä ohjaus- ja valvontajärjestelmän täydelliseen käyttökuntoon. Kolmannessa tehtävässä asennettavana on raakavesipumppu, joka asennetaan täydelliseen käyttökuntoon. Teknisesti haastavia tehtäviä on arvioimassa mm. päätuomarina toimiva Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto ry:n asiamies Arto Saastamoinen.

Talonrakennus, kirvestyöt

Talonrakennus, kirvestyöt -lajissa kilpailijoiden tehtävänä on rakentaa vaja. Aikaa on käytettävissä kolmen päivän aikana yhteensä 18 tuntia. Kilpailijat saavat valmistettavista rakenteista piirustukset sekä kirjalliset ja suulliset työohjeet. Tehtävään kuuluu myös työjärjestyksen suunnittelu.

Talonrakennus, muuraus ja laatoitus

Talonrakennus, muuraus ja laatoitus -lajissa tehdään tänä vuonna tuotteita oikeaan käyttöön, kun aikaisempina vuosina kilpailussa tehdyt muuraukset ja laatoitukset on purettu pois. Ensimmäisessä tehtävässä kilpailijoiden tehtävänä on muurata asiakkaille menevä Tiileri-grilli. Myös toisena tehtävänä oleva laatoitettava pöydän kansi on asiakkaalle menevä tuote. Työn tulokset alkavat näkyä toisena kilpailupäivänä ja viimeisenä päivänä kaikki on nähtävissä. Tuomareina ovat muun muassa tunnettu uunimuurari Petteri Stubb sekä Ville Rämö, joka voitti vuonna 2009 kultaa Ammattitaidon MM-kilpailussa.

Viherrakentaminen

Viherrakentamisen kilpailualue erottuu hyvin ympäristöstään, sillä teemana on vaaleanpunaisuus. Tehtävänä on toteuttaa terassipuisto oleskelualueineen visuaalisuutta ja erilaisia muotoja korostaen. Paikalla on myös maansiirtosimulaattori tuomassa esille sitä, että viherrakentaminen ei ole vain kasvien istuttamista. Kilpailuosastolla työturvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota ja kilpailualueella pidetään mm. taukojumppaa. Katsojien kannattaa huomioida se, että alue valmistuu pikkuhiljaa. Aluksi saattaa näyttää, että paikalla on vain kasa soraa, mutta viimeistään kolmantena kilpailupäivänä pääsee näkemään, millaisia hienoja tuloksia intensiivinen työskentely tuottaa.

Lisätietoja:

Huonekalupuuseppä-lajin lajivastaava Aimo Väisänen, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 5552
Ilmastointiasennuksen lajivastaava Timo Toivanen, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 5547
Kivitöiden lajivastaava Juha Salomaa, Nivalan ammattiopisto, Pyhäjärvi, puh. 040 340 0276
Maalauksen ja tapetoinnin lajivastaava Matti Ruuskanen, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 5583
Putkiasennuksen lajivastaava Jari Latukka, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 5572
Sähköasennuksen lajivastaava Jari Peura, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 5672
Talonrakennuksen, kirvestyöt lajivastaava Tapani Jokinen, Jämsän ammattiopisto, puh. 040 341 4347
Talonrakennuksen, muuraus- ja laatoitus lajivastaava Hannu Korhonen, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 5544
Viherrakentamisen lajivastaava Heli Aho, Jämsän ammattiopisto, puh. 040 341 4313

Kilpailunjohtaja Esko Junttila, Taitaja2012-tapahtuma, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, puh. 040 341 5603
Tiedottaja Niina Luttinen, Taitaja2012-tapahtuma, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, puh. 040 341 5133

www.taitaja2012.fi
Lajiesittelyt: www.taitaja2012.fi/fi/kilpailut
Finalistit: www.taitaja2012.fi/fi/kilpailut/finalistit (oppilaitos, kotikunta ja opettajan yhteystiedot)

---------------------------------------------------------------------

Taitaja2012 on yksi tämän vuoden suurimmista tapahtumista Keski-Suomessa. Tapahtumaan odotetaan 30 000 kävijää. Ammattitaidon SM-kilpailussa oman alansa Suomen mestaruudesta kilpailee 400 nuorta 42 alalta. Tapahtuman yhteydessä järjestetään erityistä tukea tarvitsevien TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailu sekä Taitaja9-kilpailu, jossa 100 yhdeksäsluokkalaista kilpailee kädentaidoissa.

Taitaja2012 Jyväskylä -tapahtuman järjestää Jyväskylän koulutuskuntayhtymä yhteistyössä Keski-Suomen elinkeinoelämän ja oppilaitosten kanssa. Taitajan taustaorganisaationa toimii Skills Finland ry. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä on 22 000 ammatillisen koulutuksen opiskelijan ja lukiolaisen koulutuksen järjestäjä. Kuntayhtymän ammatillisia oppilaitoksia ovat Jyväskylän aikuisopisto, Jyväskylän ammattiopisto, Jämsän ammattiopisto, Jyväskylän oppisopimuskeskus ja Jyväskylän liikenneopettajaopisto. Kuntayhtymän lukiot ovat Cygnaeus-lukio, Jyväskylän aikuislukio, Jyväskylän Lyseon lukio, Sepän lukio, Tikkakosken lukio ja Voionmaan lukio.

Taitaja2012 Ammattitaidon SM-kilpailu 24. - 26.4. Jyväskylän Paviljongissa, ti klo 9-17, ke klo 9-18 ja to klo 8-13. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

-------------------------------------------------------------------

Taitaja2012, palveluja viestimille

Akkreditointi ennakkoon: 2.- 18. huhtikuuta osoitteessa www.taitaja2012.fi/tiedotus.
Akkreditoitumalla saat käyttöösi infopaketin ja mediakeskuksen palvelut (työskentelytilaa, verkkoyhteys saatavissa, muutamia valmiita työasemia, tulostin/kopiokone). Sisäänpääsy avajaisiin ja päättäjäisiin sekä VIP-tilan käyttö.

Viestintä, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä:
Niina Luttinen, tiedottaja, mediayhteydet, puh. 040 341 5133, niina.luttinen(at)taitaja2012.fi
Juha Luomala, tiedottaja, www-sivut, sosiaalinen media, puh. 040 341 5853, juha.luomala(at)taitaja2012.fi
Erkki Mäntymaa, viestintäpäällikkö, puh. 040 341 5117, erkki.mantymaa(at)taitaja2012.fi

Nettisivut: www.taitaja2012.fi
Kuvapankki: www.taitaja2012.fi/kuvat. Kuvapankkiin kuvataan kaikki SM-kilpailijat kilpailutilanteessa ja tapahtumakuvia (painokelpoisia).
Sosiaalinen media: facebook.com/taitaja2012 ja twitter.com/taitaja2012