Tiedote: Palvelualojen lajit tarjoavat toimintaa ja kiinnostavaa nähtävää Taitaja2012-tapahtumassa

Tulosta
Sähköposti
29.03.2012 15:04
AddThis Social Bookmark Button

Alakohtainen tiedote viestimille
(Tiedotteen lopussa tietoa palveluista viestimille Taitaja2012-tapahtumassa ja akkreditoitumisesta tapahtumaan.)

Ammattitaidon SM-kilpailun Taitaja2012-finaali järjestetään tänä vuonna Jyväskylässä 24.-26.4. Kyseessä on Suomen suurin koulutusalan tapahtuma, jossa oman alansa mestaruudesta kilpailee 400 nuorta 42 alalta. Kilpailun puitteet on pyritty rakentamaan mahdollisimman tarkasti vastaamaan oikeita työelämän vaatimuksia.

Lisäksi Jyväskylän Paviljongissa järjestettävä tapahtuma tarjoaa kolmen päivän ajan maksutta paljon muuta nähtävää ja koettavaa. Kato- ja kokeile -pisteissä voi testata omia kykyjään. Koulutus- ja uratorilla esiintyvät puolestaan yritykset ja oppilaitokset ja tapahtumaan kuuluu myös yrityselämän edustajille ja opetusalan ammattilaisille suunnattu laaja seminaariohjelma.

Tapahtuman teema on "tee elämäsi paras valinta". Tarkoituksena on kannustaa nuoria ja kaikkia uutta uraa etsiviä löytämään itselleen sopiva opiskelupaikka ja ammatti.

Palvelu- ja ravitsemispalvelualat ovat Taitaja2012-tapahtumassa esillä laajasti, sillä niitä on tänä vuonna mukana 14. Lisäksi palvelualoja edustaa kolme näytöslajia ja kolme TaitajaPLUS-lajia.

Asiakaspalvelu ja myynti

Asiakaspalvelu ja myynti -lajissa tehtävien tarkoituksena on mallintaa mahdollisimman aidosti erilaisia asiakaspalvelu- ja myyntitilanteita. Tästä syystä kilpailijat aloittavat urakkansa tiistaina paikallisessa Prismassa, jossa he pääsevät aitoon asiakaspalvelutilanteeseen oikeiden asiakkaiden kanssa tuote-esittely- ja myyntitilanteessa. Muita tehtäviä ovat esimerkiksi reklamaatiotilanteen hoitaminen ja tuotekoulutus liikkeen henkilökunnalle.

Hiusmuotoilu

Hiusmuotoilussa yleisön kannalta kiinnostava ja näyttävä tehtävä on pitkien hiusten juhlakampaus, jonka tulee sopia tunnetun Dance Stop Oy:n tekemään vakiotanssipukuun. Kampauksen teemana on "Loistoa tanssilattialla" ja tanssiteemana valssi. Tämä tehtävä on vuorossa tiistaina aamupäivällä. Kilpailun päätuomarina on Katri Pokkinen, joka on valmentanut muun muassa vuoden 2009 ammattitaidon MM-kilpailussa kultaa voittanutta Elina Salmista. Hiusmuotoilu on ollut yleensä paljon katsojia kerännyt kilpailulaji ja siksi yleisölle on varattu hyvät tilat kilpailujen seuraamiseen.

Kauneudenhoito

Kauneudenhoidon tehtävät kattavat mahdollisimman laajan skaalan kosmetologin työtä. Kilpailutehtävinä on mm. kasvojen hoito, ehostus sekä vartalonhoito. Ensimmäistä kertaa tehtävissä on mukana ihokarvojen poisto sokeroimalla ja kynsien koristelutehtävä. Kestävä kehitys on huomioitu käyttämällä tehtävissä mahdollisimman vähän poisheitettäviä paperimateriaaleja sekä kiinnittämällä huomiota jätteiden lajitteluun. Tuomareina joukossa on kaksi keskisuomalaista naisyrittäjää: Minna Vejander Kauneushoitola Minna Vejanderista ja Pirjo Saari Kauneus & hiuskeskus Lumiccista.

Kukkasidonta

Kukkasidonnassa näkyy paikallisuus, sillä yhdessä tehtävässä kilpailijoiden tulee käyttää huopaa kimpun sidonnassa. Huopa edustaa paikallista, keskisuomalaista ja erityisesti Jämsänjokilaaksoon liittyvää osaamista. Muuten tehtävissä käytetään paljon luonnonmateriaaleja sekä korostetaan materiaalien tarkkaa ja huolellista käyttämistä sekä hävikin välttämistä. Lajiin tuo näyttävyyttä se, että jokainen kilpailija perustaa omalle kilpailualueelleen kukkakaupan ja asettelee materiaalit ja valmiit työt mahdollisimman kauniisti esille. Kukkakaupan esillepanossa tulee näkyviin yrittäjämäinen toiminta sekä asiakas- ja yleisölähtöisyys. Eniten valmiita kilpailutöitä on esillä torstaiaamuna.

Lähihoitaja

Lähihoitajalaji on kerännyt yleensä suuren yleisön, mikä ei ole yllättävää, sillä on mielenkiintoista seurata, miten kilpailijat selviytyvät erilaisissa asiakastilanteissa. Esimerkiksi keskiviikkona kilpailijat toimivat kotipalveluyrittäjinä lapsiperheiden toimeksiannosta. Kun lapsiasiakkaat ovat alle kouluikäisiä lapsia, kilpailussa voi syntyä yllättäviäkin tilanteita. Lajin seurattavuuteen on myös panostettu, sillä yleisölle rakennetaan oma katsomo ja myös äänentoistoon ja taustahälyn minimoimiseen panostetaan. Kilpailijoilla on esimerkiksi langattomat mikrofonit, jotta yleisön on helppo seurata lajin kulkua.

Puhdistuspalvelut

Puhdistuspalvelulajissa kilpailijoiden käytössä ovat viimeisimmät uutuudet siivousvälineistä ja koneista. Valinnoissa on huomioitu siivoustyön ympäristövaikutukset ja kierrätettävyys: mm. siivousaineiden annostelulaite mittaa puhdistusaineen suoraan käyttöliuospulloon. Annostelulaite helpottaa puhdistusaineiden annostelua ja estää yli-/aliannostelua. Lajialueella on esillä myös jätteiden lajittelu nykyaikaisine jäteastioineen sekä jätteiden uudelleen käyttö ja kierrätys. Osastolla esitellään siivouksen laadun mittausta: filosofian tohtori Tuula Suontamo ottaa puhtausnäytteitä, analysoi niitä ja kertoo tuloksista yleisölle.

Pukuompelu

Pukuompelulajissa luvassa on mielenkiintoiset kolme päivää. Uutta on pienimuotoisen sarjan tekeminen. Tuomarit valitsevat kilpailijoiden kolmesta ennakkoon suunnittelemasta tuotteesta yhden, jota kilpailijat tekevät vähintään viisi kappaletta. Yleisölläkin on mahdollisuus päästä nauttimaan kilpailun tuloksista, sillä tuotteet myydään viimeisenä kilpailupäivänä klo 12 alkaen kilpailijoiden omilta työpöydiltä. Saadut varat käytetään hyväntekeväisyyteen. Kilpailijat valmistavat kilpailussa myös paitapuseron ja housut, joiden suunnittelusta vastaavat nimekkäät nuoren polven vaatesuunnittelijat Nessi Hovi ja Kalle Kuusela. Kuusela tunnetaan mm. perustamastaan koneHELSINKI-farkkumerkistä sekä Linnan juhliin suunnittelemistaan juhla-asuista. Yksi lajin tuomareista on jyväskyläläinen Ria Tilsala, joka on voittanut suomen mestaruuden Taitaja-kilpailussa vuonna 2004 ja oli Ammattitaidon MM-kilpailussa Helsingissä kuudes toiseksi parhaana eurooppalaisena.

Somistus

Somistuksessa kilpailutehtävät ovat entistä työelämälähtöisempiä, ja niillä halutaan näyttää mitä somistajan työ todella on. Somistus on yleisöystävällinen ja näyttävä laji, sillä tekemiset ovat koko ajan yleisön nähtävillä. Ensimmäisen kilpailupäivän näyteikkunasomistuksista yleisö voi äänestää parasta. Toisena kilpailupäivänä kilpailijat toteuttavat nukkeryhmän somistuksen Jyväskylän Sokokselle. Laji tarjoaa myös yleisölle mahdollisuuden päästä itse kokeilemaan somistamista Katso ja kokeile -pisteessä.

Hevostenhoito

Hevostenhoidon tehtäviä on sekä Paviljongin sisä- että ulkotiloissa. Yleisön kannalta helpoimmin seurattavat tehtävät ovat tiistaina ja keskiviikkona. Tiistaina tehtävänä on muun muassa hevosen lastaaminen traileriin tai autoon. Keskiviikkona kilpailijoiden tulee valjastaa hevonen ja ajaa sillä. Yksi koko kilpailun ajan kestävä tehtävä on hevosen hoitaminen turvallisesti, ergonomisesti ja kestävän kehityksen vaatimukset huomioiden. Pelkkää hevosten hoitamista laji ei ole, sillä yksi tehtävä on valmistella hevosista ja tallialueesta lyhyt esitys ja esittää se tuomareille - englanniksi.

Yrittäjyys

Yrittäjyyslajissa kolmen hengen joukkueet kehittävät uusia, luovia ja innovatiivisia liikeideoita yrityselämän ajankohtaisista liiketoimintakuvauksista. Kilpailutehtävät etenevät vaiheittain huipentuen viimeisenä päivänä klo 10.45 pidettävään loppupresentaatioon. Yleisön on helppo seurata joukkueiden toimintaa ja joka tehtävän yhteydessä lajin omalla esiintymislavalla pidettäviä esittelyjä. Yleisö pääsee itse testaamaan yrittäjyystaitoja lajin Kato ja Kokeile -pisteessä. Päätuomarina lajissa on Suomen Yrittäjien koulutusasiain päällikkö Veli-Matti Lamppu ja tuomarina toimii myös Tiimiakatemian perustaja, opetusneuvos Johannes Partanen.

Kondiittori

Kondiittorilajin kilpailutehtävissä teemana on luonto ja niissä on huomioitu monipuolisuus. Kilpailijoiden tulee tehdä muun muassa kinuski-kreemileivokset ja nykyisen muotitrendin mukaisia suklaahyydykekakkuja, jotka koristellaan. Pienenä silmänruokana yleisölle ovat minileivokset, joissa korostuu sommittelu ja värien yhdistäminen. Viimeisenä kilpailupäivänä voi ihastella sokeritöitä. Kilpailutehtäviin on etsitty myös tuntemattomampia raaka-aineita, jotka lisäävät kilpailijoiden raaka-aineiden tuntemusta. Tällaisia ovat muun muassa hunajalaventeli, vaniljahalva ja passion- ja mangosose. Näyttävimmillään kondiittorien kilpailualue on aina loppupäivästä, jolloin kilpailutehtävät ovat valmiina ja yleisön nähtävillä. Lajissa on kilpailun nuorin tuomari, leipuri-kondiittori Mikko Hietala, joka oli MM-edustaja Japanissa. Seniorituomarina on Raimo Elonen Elonen Oy Leipomosta. Kilpailuun osallistuu myös virolainen kilpailija, jota valmentaa Viron leipuriliiton puheenjohtaja Raivo Vilbaste.

Ravintolakokki

Ravintolakokkilajissa ensimmäisen päivän tehtävä tulee yritysmaailmasta. Vuokrafirmojen käyttäminen on yleistynyt alalla ja usein vuokrakokki tulee täysin uuteen työpaikkaan. Tehtävässä kilpailijat saavat kuvan ruokalajista sekä reseptikortin, jonka mukaan annos täytyy valmistaa.
Toisena päivä tehdään kolmen ruokalajin menu ja kolmantena päivänä ovat vuorossa kansainvälisen trendin mukaiset finger foodit eli sormin syötävien suupalojen valmistaminen eri raaka-aineista. Lajin päätuomari on keittiömestari Juha Niemiö, joka on kilpaillut kokkien olympia-joukkueessa ja toiminut joukkueen kapteenina. Tuomarina toimii myös Harry Lilienkampf, joka on Keski-Suomen keittiömestareiden kunniapuheenjohtaja sekä ravintola Savoyn keittiömestari sekä Olli Kolu, joka on voittanut 2007 Vuoden Suomen keittiömestari -tittelin. Lajivastaava Martti Lehtinen on toinen suomalainen Maailman keittiömestariliiton (WACS) kunniajäsen. Kilpailussa on mukana yksi kansainvälinen kilpailija, joka tulee Moskovasta.

Cateringkokki

Cateringkokkilajissa näyttävimmät tehtävät ovat vuorossa tiistaiaamuna ja keskiviikkona iltapäivällä. Tiistaina kilpailijat valmistavat ns. vitriinituotteita henkilöstöravintolan kahvion vitriiniin. Keskiviikkona valmistetaan henkilöstöravintolan edustuspäivällinen. Kestävä kehitys on otettu huomioon käyttämällä suomalaisia ja lähellä tuotettuja raaka-aineita. Ruokien valmistaminen tulee tehdä välttäen hävikkiä ja turhaa kertakäyttökulttuuria.

Tarjoilija

Tarjoilijalajissa yleisö pääsee tiistaina ja keskiviikkona seuramaan, mitä tarjoilijan työ on sekä näkemään lautasliinojen taidokasta taittelemista. Kahtena ensimmäisenä päivänä kilpailijat suorittavat tehtäviään kilpailupaikalle tehdyissä a' la carte- ja fine dining -ravintoloissa. Viimeisenä päivänä kilpailijat tekevät erilaisia juomasekoituksia. Tuomaristoon kuuluu Japanissa ammattitaidon MM-kilpailussa kultaa voittanut Miia Sironen ravintola Pöllöwaarista sekä Taitaja-kilpailussa hopeaa ja pronssia voittanut Antti Kuitunen ravintola Shakerista. Kansainvälinen tuomari on virolainen Allan Vainu.

Eläintenhoitaja

Eläintenhoitaja on tänä vuonna mukana ensimmäistä kertaa näytöslajina. Nähtävillä on lehmiä ja koiria ja katsojat pääsevät seuraamaan lehmien lypsämistä ja koirien hoitamista. Varsinaisista lajeista poiketen mukana ovat kaikki Suomen 16 eläintenhoidon oppilaitosta, joiden edustajilta voi tulla kyselemään oppilaitoksiin liittyviä asioita.

Taloushallinto

Yksi näytöslajeista on taloushallinto. Kolmen päivän aikana opiskelijoilla on useita tehtäviä, joissa aiheina ovat yrityksen kirjanpito, tilinpäätöskirjaukset, yrityksen verotus ja toiminnan kannattavuuden suunnittelu. Keskiviikkona kilpailijat esittelevät työnsä tuloksia lajialueella. Lajin seuraamista helpottavat kolme paikalla olevaa lajiopasta, jotka selostavat, mitä kilpailussa tapahtuu. He kertovat myös taloushallinnon koulutusohjelmasta ja työtehtävistä, joihin koulutuksesta valmistutaan.

Matkailu

Matkailu on mukana ensimmäistä kertaa näytöslajina. Laji ja osasto on pyritty tekemään yleisöä kiinnostavaksi. Lajin teemana on kotimaanmatkailu ja huomioon otetaan myös kestävä kehitys. Ensimmäisenä päivänä kilpailijat esittelevät lajialueella suomalaisia matkailukaupunkeja ja toisena päivänä he tekevät näihin kaupunkeihin liittyviä tehtäviä. Viimeinen kilpailupäivä eli torstai on mielenkiintoinen. Opiskelijoiden tehtävänä on silloin kehittää 10 hengen asiakasryhmälle äkkiä hauskaa ohjelmaa, koska seuraavaan matkakohteeseen meno viivästyy.

TaitajaPLUS-lajit

Osana Taitaja-tapahtumaa järjestetään erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailut kolmessa lajissa: kiinteistönhoidossa, puhdistuspalvelussa ja artesaanilajissa. Kukin TaitajaPLUS-laji kilpaillaan yhden päivän aikana. Artesaanit ovat mukana ensimmäistä kertaa koko Taitaja-tapahtuman historiassa. Artesaanikilpailu on torstaina 26.4. Kilpailijoiden tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa piirtämällä tai maalaamalla oman alansa tuote, jonka asiakas on tilannut. Tässä lajissa tuomareina ovat muun muassa Suomen Käsityö Museon museolehtori Raija Manninen ja keskisuomalainen käsityöyrittäjä Sirpa Hasa. Kiinteistönhoito aloittaa TaitajaPLUS kilpailulajit. Kilpailu on tiistaina 24.4 ja se on lajina mukana toista kertaa. Kilpailutehtävänä on ilmalämpöpumpun sisäyksikön puhdistaminen ja suodattimien vaihto. Puhdistuspalvelulajissa kilpaillaan keskiviikkona 25.4. ja tehtävänä on toimistotilojen ylläpitosiivous. Kiinteistönhoito- ja puhdistuspalvelualat työllistävät hyvin erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita oman alansa työtehtäviin.

Lisätietoja:

Asiakaspalvelun ja myynnin lajivastaava Antti Ritvonen, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 5836
Hiusmuotoilun lajivastaava Anne Naarala, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 5392
Kauneudenhoidon lajivastaava Sinikka Luukkainen, puh. 040 341 5275
Kukkasidonnan lajivastaava Outi Honkanen, Jämsän ammattiopisto, puh. 040 341 4333
Lähihoitaja-lajin lajivastaava Kari Nieminen, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 5337
Puhdistuspalvelun lajivastaava Eija Ahtikallio, Jyväskylän aikuisopisto, puh 040 341 5909
Pukuompelun lajivastaava Heli Mäkinen, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 5566
Somistuksen lajivastaava Pia Kotro, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 5807
Hevostenhoidon lajivastaava Meija Lahtinen, Koulutuskeskus Salpaus, Asikkala, puh. 040 775 4842
Yrittäjyyden lajivastaava Tea Ruppa, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 6047
Kondiittori-lajin lajivastaava Marja-Leena Pitkäjärvi, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 5964
Ravintolakokki-lajin lajivastaava Martti Lehtinen, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 6037
Caterinkokki-lajin lajivastaava Sirpa Vihavainen, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 5978
Tarjoilija-lajin lajivastaava Tuija Auramo, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 6032
Eläintenhoitaja-näytöslajin lajivastaava Sari Kokko, Keski-Pohjanmaan ammattiopisto, puh. 044 725 0641
Taloushallinto-näytöslajin lajivastaava Maarit Hakala-Ranta, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 5842
Matkailu-näytöslajin lajivastaava Mira Ahtila, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 6005
TaitajaPLUS-lajit: lajivastaava Miiko Taka, Bovallius-ammattiopisto, puh. 040 758 5794 ja lajivastaava Anne Hautala, Bovallius-ammattiopisto, puh. 0400 206 700

Kilpailunjohtaja Esko Junttila, Taitaja2012-tapahtuma, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, puh. 040 341 5603
Tiedottaja Niina Luttinen, Taitaja2012-tapahtuma, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, puh. 040 341 5133

www.taitaja2012.fi
Lajiesittelyt: www.taitaja2012.fi/fi/kilpailut
Finalistit: www.taitaja2012.fi/fi/kilpailut/finalistit (oppilaitos, kotikunta ja opettajan yhteystiedot)

----------------------------------------------------------------------

Taitaja2012 on yksi tämän vuoden suurimmista tapahtumista Keski-Suomessa. Tapahtumaan odotetaan 30 000 kävijää. Ammattitaidon SM-kilpailussa oman alansa Suomen mestaruudesta kilpailee 400 nuorta 42 alalta. Tapahtuman yhteydessä järjestetään erityistä tukea tarvitsevien TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailu sekä Taitaja9-kilpailu, jossa 100 yhdeksäsluokkalaista kilpailee kädentaidoissa.

Taitaja2012 Jyväskylä -tapahtuman järjestää Jyväskylän koulutuskuntayhtymä yhteistyössä Keski-Suomen elinkeinoelämän ja oppilaitosten kanssa. Taitajan taustaorganisaationa toimii Skills Finland ry. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä on 22 000 ammatillisen koulutuksen opiskelijan ja lukiolaisen koulutuksen järjestäjä. Kuntayhtymän ammatillisia oppilaitoksia ovat Jyväskylän aikuisopisto, Jyväskylän ammattiopisto, Jämsän ammattiopisto, Jyväskylän oppisopimuskeskus ja Jyväskylän liikenneopettajaopisto. Kuntayhtymän lukiot ovat Cygnaeus-lukio, Jyväskylän aikuislukio, Jyväskylän Lyseon lukio, Sepän lukio, Tikkakosken lukio ja Voionmaan lukio.

Taitaja2012 Ammattitaidon SM-kilpailu 24. - 26.4. Jyväskylän Paviljongissa, ti klo 9-17, ke klo 9-18 ja to klo 8-13. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

-----------------------------------------------------------------------

Taitaja2012, palveluja viestimille

Akkreditointi ennakkoon: 2.- 18. huhtikuuta osoitteessa www.taitaja2012.fi/tiedotus.
Akkreditoitumalla saat käyttöösi infopaketin ja mediakeskuksen palvelut (työskentelytilaa, verkkoyhteys saatavissa, muutamia valmiita työasemia, tulostin/kopiokone). Sisäänpääsy avajaisiin ja päättäjäisiin sekä VIP-tilan käyttö.

Viestintä, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä:
Niina Luttinen, tiedottaja, mediayhteydet, puh. 040 341 5133, niina.luttinen(at)taitaja2012.fi
Juha Luomala, tiedottaja, www-sivut, sosiaalinen media, puh. 040 341 5853, juha.luomala(at)taitaja2012.fi
Erkki Mäntymaa, viestintäpäällikkö, puh. 040 341 5117, erkki.mantymaa(at)taitaja2012.fi

Nettisivut: www.taitaja2012.fi
Kuvapankki: www.taitaja2012.fi/kuvat. Kuvapankkiin kuvataan kaikki SM-kilpailijat kilpailutilanteessa ja tapahtumakuvia (painokelpoisia).
Sosiaalinen media: facebook.com/taitaja2012 ja twitter.com/taitaja2012