Haastattelu: Maria Suihkonen

Tulosta
Sähköposti
AddThis Social Bookmark Button

maria__suihkonen_500px
(Maria Suihkonen voitti Lontoon MM-kilpailussa hopeaa ravintolapalvelulajissa ja valittiin Suomen joukkueen parhaaksi kilpailijaksi. Kuva: Mikko Takkunen/Skills Finland)

Millainen kokemus Lontoon MM-kilpailu sinulle oli. Mitä siitä jäi päällimmäisenä mieleen?

 • Kaiken kaikkiaan Lontoon MM-kilpailut oli todella mieluinen kokemus josta en vaihtaisi hetkeäkään. Päällimmäisenä mieleen jäi se tunnelma ja tietenkin menestys! Paljon kilpailijoita, yleisöä ja asiakkaita. Lajimme kanssa kilpailijoiden kesken oli todella hyvä ryhmähenki ja oli mukava tutustua ympäri maailmaa tuleviin saman alan huipputaitajiin.
Mitä hyötyä kilpailutoimintaan osallistumisesta on sinulle ollut?
 • Paljon ovia on avautunut työmarkkinoilla. Tekemiseen on tullut varmuutta ja kokemusta ja meininki on kasvanut. Kisatreenauksen myötä oma ammattitaito on kasvanut huimasti. Olen myös päässyt verkostoitumaan ja luomaan kontakteja,  tutustuminen uusiin ihmisiin, esimerkiksi kisakavereihin, toisiin valmentajiin/experteihin, työnantajiin jne.

Oletko osallistunut Taitaja-SM-kilpailuihin, mikä laji ja vuosi? Mitä Taitaja-kilpailusta jäi käteen? Mitä sanoisit Taitaja-semifinaaleihin osallistumista harkitsevalle nuorelle?

 • Vuoden 2009 Taitajien semifinaaleihin lajina ravintolakokki, vuoden 2010 Taitajien semifinaaleihin lajina tarjoilija, vuoden 2011 Taitajien semifinaaleihin lajina tarjoilija (vieraskilpailija), vuoden 2011 Taitajien finaaliin, lajina tarjoilija (vieraskilpailija).

  Jokaikinen kerta on ollut uusia kokemuksia rikkaampi. Kisajännityksen hallinta on parantunut vuosi vuodelta. Erilaisten kisatehtävien treenaaminen on tuonut uusia taitoja sekä saamistani tuomaripalautteista olen oppinut paljon sellaista, mitä ei välttämättä itse ole tullut ajatelleeksikaan kilpailutehtävää treenatessa.

  Ehdottomasti kannattaa lähteä mukaan mikäli vähääkään kiinnostaa. Itselleni kaikki kilpailut ovat olleet jollain tapaa erilaisia, jotka ovat jääneet mieleen. Niitä on jälkeen päin kiva muistella. Kilpailuiden myötä on helpompi tuoda itseään tunnetuksi esim. työmarkkinoilla.

Mitä kuuluu kisojen jälkeiseen aikaan? Oletko saanut paljon yhteydenottoja, aiotko jatkaa kilpailu-uralla?

 • Nyt kun WorldSkillsit ovat kilpailtu on hieman tyhjä olo. Viimeisten 2 vuoden ajan suurin osa ajastani on kulunut mukavasti kilpailuvalmennuksen parissa. Nyt onkin aikaa keskittyä harrastuksiini, jotka olen jättänyt viime aikoina hieman taka-alalle. Tällä hetkellä käyn töissä.

  Syksyn aikana ennen kilpailuita ja niiden jälkeen esim. mediayhteydenottoja on ollut paljon. Pääasiassa lehtijuttuja, mutta lisäksi olen ollut radio- ja televisiohaastatteluissa. Kilpailuiden myötä työtarjouksiakin on tullut.

  Kilpailu-uraani en aio jättää tähän. Tykkään siitä kutkuttavasta jännityksen tunteesta joka vallitsee ennen kilpailuita ja jos onnistuu ylittämään itsensä kilpailutilanteessa, se fiilis on ihan mieletön!