Juttuaiheita Taitaja2012-tapahtumasta

Tulosta
Sähköposti
AddThis Social Bookmark Button

Loppukilpailuun selvinneet valmistautuvat Ammattitaidon SM-kilpailuun

Keski-Suomesta ennätysmäärä kilpailijoita Ammattitaidon SM-kilpailuissa, yhteensä 45. Heistä 38 on Jyväskylän ammattiopistosta, 4 Jämsän ammattiopistosta, 1 Jyväskylän kotitalousoppilaitoksesta ja 2 Pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskuksesta. TaitajaPLUS-finaalissa nähdään 4 kilpailijaa Bovallius-ammattiopistosta ja Taitaja9-finaalissa ovat mukana joukkueet Karstulasta, Äänekoskelta ja Pihtiputaalta. (Lista keskisuomalaisista finalisteista ja heidän opettajiensa yhteystiedoista ohessa.)

Taitajassa esillä 50 ammattia

Kilpailu on hyvä tilaisuus esitellä nykypäivän ammatteja, esillä on 50 ammattia. Radiossa toimivia (äänekkäitä) kilpailulajeja ovat esimerkiksi autokorinkorjaus, koneistus, kivityö, kuljetuslogistiikka ja kirvestyöt. Visuaalisia lajeja ovat esimerkiksi viherrakentaminen, metsäkoneen käyttö, lähihoitaja, hevostenhoito, huonekalupuuseppä, ilmastointiasennus, maalaus ja tapetointi ja eläintenhoito. Kilpailulajit on esitelty www.taitaja2012.fi/kilpailut

Uudet lajit

TV- ja videotuotanto on pitkästä aikaa mukana varsinaisena kilpailulajina. Viimeksi laji nähtiin Taitaja-kilpailuissa Joensuussa vuonna 2007. Uusia näytöslajeja ovat taloushallinto ja eläintenhoitaja sekä erityistä tukea tarvitsevien TaitajaPLUS-kilpailussa varsinaisena kilpailulajina artesaani ja näytöslajina metsuri. Näytöslajeissa ei kilpailla Suomen mestaruudesta. Ennen kuin laji
valitaan varsinaiseksi kilpailulajiksi, se testataan näytöslajina parin vuoden ajan.

TaitajaPLUS

Erityistä tukea tarvitsevien TaitajaPLUS -kilpailut käydään seuraavasti:
24.4. Kiinteistönhoito
25.4. Puhdistuspalvelu
26.4. Artesaani

Taitaja9

Ysiluokkalaisten valtakunnallinen Taitaja9-loppukilpailu käydään tiistaina 24.4. klo 9-16. Siihen osallistuu 36 joukkuetta eri puolilta Suomea. Keski-Suomen loppukilpailussa nähdään joukkueet Laaksolan koulusta, Koulunmäen koulusta ja Tahkonpolun koulusta.

Nuorten osaajien haastatteluja

Pääsääntöisesti kilpailijoita ei voi haastatella kilpailun aikana. Suoritusta pääsee valokuvaamaan läheltä lajivastaavan luvalla. Lajivastaava tai hänen tehtäviään hoitava henkilö on aika paikalla.

Tietoja ammattien erikoisosaamisesta ja työmarkkinoille sijoittumisesta

Lajivastaavat (lista ohessa) ja tuomaristo ovat edustamansa alan asiantuntijoita. Lajien tuomaristoissa on vahva edustus elinkeinoelämästä. Yritysten edustajat ovat osallistuneet kilpailun rakentumiseen kilpailutehtävien suunnittelusta alkaen. Tuomareina on tunnettuja oman alansa osaajia.

Työkyky

Omasta työkyvystä ja terveydestä huolehtiminen on tärkeä osa ammattitaitoa työuran alusta alkaen. Terveyden ja työkyvyn edistämisen osaamista mitataan osana ammattitaitoa kaikissa Taitaja2012-kilpailun lajeissa.

Kestävä kehitys

Kilpailulajit kilpailevat keskenään siitä, missä kestävä kehitys toteutuu lajissa ja kilpailutehtävässä parhaiten. Skills Finland palkitsee parhaan kestävän kehityksen toteutuksen ensimmäistä kertaa.

Kansainväliset kilpailijat

Ammattitaidon SM-kilpailun lajeissa on mukana ulkomaisia kilpailijoita, jotka tulevat Suomeen mittamaan omaa osaamistaan. Monet ovat valmistautumassa Ammattitaidon EM- ja MM-kilpailuihin. Vieraskilpailijat tekevät samat tehtävät ja heitä arvioidaan samoilla kriteereillä, mutta he eivät kilpaile mitaleista. Vieraskilpailijoita tulee mm. Saksasta, Hollannista, Virosta, Venäjältä ja Kiinasta.

Suomen Taitaja-kilpailu on kansainvälisellä mittapuulla yksi suurimmista kansallisista ammattitaitokilpailuista.

MM- ja EM -kilpailuissa menestyneet nuoret osaajat

Susanna Virtanen, MM-hopea 2011, EM-kulta 2010, tuomarina painotekniikka-lajissa
Miia Sironen, ravintolapalvelu MM-kultamitalisti 2007, tuomarina tarjoilija-lajissa
Ville Rämö, MM-kultamitalista muurauksessa 2009, tuomarina: muuraus- ja laatoitus
Tanja Pöyhönen, vieraskilpailija tarjoilija-lajissa, valmistautuu EM-kilpailuun, Belgiassa lokakuu 2012.

Taitajien Taitaja

Taitajien Taitaja on kilpailussa ja opinnoissaan hyvin pärjäävä nuori. Valinta selviää palkintojenjaon yhteydessä torstaina 26.4. Palkintona on BMW 118i Sport Edition käyttöön vuodeksi.

Opintopolut

Tärkeä osa tapahtumaa ovat opintopolut, jotka tarjoavat koululaisille mahdollisuuden tutustua ohjatusti itseään kiinnostaviin aloihin. Uutta Taitaja2012-tapahtumassa ovat opettajille tarkoitetut vip-polut ja lukiolaispolku.

Kato ja kokeile -pisteet

Kato ja kokeile -pisteet tarjoavat kävijöille mahdollisuuden kokeilla itse tehtävien suorittamista: pisteissä voi muun muassa kokeilla pienoistrukkia, hevostenhoitoa tai kemiallisen sateenkaaren muodostumista.

Laaja seminaariohjelma

24.4. kansainvälisyyseminaarin pääpuhuja on EU-komission ammatillisen koulutuksen yksikön apulaisjohtaja Alison Crabb.

25.4. pohditaan nuorten tulevaisuuden työkykyä seminaarissa, jonka järjestävät Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry.

25.4. OAJ:n ja OPH:n seminaari aiheena toisen asteen koulutuksen suunta.
Muita seminaarien aiheita ovat muun muassa aluekehittäminen, yrittäjyys ja uuden opetusteknologian työpajat. Seminaarit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Seminaariohjelma taitaja2012.fi/seminaarit