Taustatietoa kilpailutoiminnasta

Tulosta
Sähköposti
AddThis Social Bookmark Button

Taitaja2012 Jyväskylä

Taitaja2012 on yksi vuoden suurimmista tapahtumista Keski-Suomessa. Tapahtumaan odotetaan 30 000 kävijää. Ammattitaidon SM-kilpailussa oman alansa Suomen mestaruudesta kilpailee 400 nuorta 42 alalta. Tapahtuman yhteydessä järjestetään erityistä tukea tarvitsevien TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailut sekä Taitaja9-kilpailu, jossa 100 peruskoulun yhdeksäsluokkalaista kilpailee kädentaidoissa.

Taitaja2012 Jyväskylä -tapahtuman järjestää Jyväskylän koulutuskuntayhtymä yhteistyössä Keski-Suomen elinkeinoelämän ja oppilaitosten kanssa. Taitajan taustaorganisaationa toimii Skills Finland ry. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Taitaja2012 - Ammattitaidon SM-kilpailu järjestetään Jyväskylässä 24. - 26.4.2012

Skills Finland

Skills Finland ry edistää suomalaisen ammattikoulutuksen ja -osaamisen arvostusta niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Vuonna 1993 perustetun Skills Finland ry:n taustavoimia ovat opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja ammatilliset oppilaitokset sekä keskeiset työmarkkina- ja opetusalan järjestöt.

www.skillsfinland.fi

Ammattitaitokilpailutoiminta Suomessa

Taitaja SM-kilpailu

Vuosittain eri puolilla Suomea järjestettävä ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja on tarkoitettu 20-vuotiaille tai sitä nuoremmille ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille. Kilpailuissa ratkotaan yli 40 lajin Suomen mestaruudet.

Taitaja-kilpailuita on järjestetty vuodesta 1989 lähtien. Ensimmäisissä kilpailuissa oli mukana kolmisenkymmentä nuorta kahdessa lajissa. Nykyään kilpailijat valikoituvat finaaliin lähes kahden tuhannen opiskelijan joukosta eri puolilla Suomea käytävien semifinaalien kautta. Jyväskylän Taitaja2012-finaaliin osallistuu 400 kilpailijaa. Jokaisesta lajissa kilpailee enintään kahdeksan parasta kilpailijaa tai joukkuetta.

TaitajaPLUS-kilpailu

TaitajaPLUS on erityistä tukea tarvitsevien ammattitaitokilpailu. Jyväskylän TaitajaPLUS-kilpailun järjestää Bovallius-ammattiopisto. TaitajaPLUS-kilpailuihin osallistumisessa ei ole yläikärajaa. Finaaliin pääsee tarvittaessa järjestettävien semifinaalien pisteiden perusteella, yksilölajeihin 3-8 parasta kilpailijaa tai parikilpailuihin 3-6 parasta paria. TaitajaPLUS-lajit ja niiden määrä voivat vaihdella vuosittain. Vuonna 2012 TaitajaPLUS-kilpailu järjestetään kolmessa SM-lajissa ja yhdessä näytöslajissa. TaitajaPLUS-kilpailuissa noudatetaan omia TaitajaPLUS-kilpailusääntöjä.

TaitajaPLUS-kilpailun tavoitteina on edistää ammatillisen erityisopetuksen tunnettuutta ja parantaa erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden työllistymistä
Taitaja9-kilpailu

Taitaja9 on peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille tarkoitettu valtakunnallinen kilpailu kädentaidoissa. Kilpailu koostuu eri puolella Suomea järjestettävistä sadoista paikalliskilpailuista ja aluekilpailuista sekä Taitaja-tapahtuman yhteydessä järjestettävästä finaalista. Koulut voivat lähettää kilpailuun yhdeksäsluokkalaisista kootun kolmihenkisen sekajoukkueen. Taitaja9-kilpailun tarkoituksena on herättää peruskoululaisten kiinnostusta kädentaitoja vaativiin ammattialoihin. Samalla kilpailu antaa yläkoulun viimeistä luokkaa käyville mahdollisuuden tutustua ammatillisten oppilaitosten koulutustarjontaan.

Kansainvälinen kilpailutoiminta

MM- ja EM-kilpailut järjestetään vuorovuosina. Suomen maajoukkueeseen valitaan valmennuksessa parhaiten menestyneet nuoret. Valmennukseen valikoidutaan muun muassa Taitaja-kilpailujen tai suoraan oppilaitosten ja yritysten kautta. Kilpailujen ja niihin valmistautumisen avulla edistetään toisen asteen ammatillisen koulutuksen kansainvälistymistä. Kansainvälinen kilpailutoiminta tarjoaa hyvän näköalan opetuksen kansainväliseen vertailuun.

Ammattitaidon MM-kilpailu - WorldSkills Competition

WorldSkills on joka toinen vuosi järjestettävä nuorten kansainvälinen ammattitaitokilpailu, jossa ratkotaan nuorten ammattilaisten maailmanmestaruudet eri lajeissa. Vuoden 2011 kilpailu järjestettiin Lontoossa. Suomi voitti kilpailussa viisi hopeaa ja kolme pronssia. Keski-Suomeen tuli kolme mitalia: MM-hopeaa ravintolapalvelussa, MM-hopeaa painotekniikassa ja MM-pronssia kukkasidonnassa. Seuraavan kerran kilpaillaan Saksan Leipzigissa 2.-7.7.2013.

Ammattitaidon EM-kilpailu - EuroSkills Competition

EuroSkills on joka toinen vuosi järjestettävä Ammattitaidon euroopanmestaruuskilpailu. Kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret mittelevät oman alansa paremmuudesta yli 50 lajissa. Kilpailijoiden ikäraja on 18-25 vuotta. Ensimmäiset EuroSkills-kilpailut järjestettiin vuonna 2008 Hollannin Rotterdamissa. Vuoden 2010 kilpailu oli Portugalin Lissabonissa. Suomalaiset voittivat kilpailussa 25 mitalia: kahdeksan kultaa, kahdeksan hopeaa ja yhdeksän pronssia. Osa mitaleista tuli yksilösuorituksista, osa tiimilajeista. Keski-Suomeen tuli EM-kulta painotekniikassa. Seuraavan kerran EuroSkills-kilpailut järjestetään Belgian Spassa 4.-6.10.2012.

International Abilympics

International Abilympics -kilpailut ovat joka neljäs vuosi järjestettävät, erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden kansainväliset ammattitaitokilpailut. International Abilympics -kisoissa kilpaillaan ammatillisissa sekä vapaa-ajan- ja elämisentaitolajeissa. Erityisryhmien ammattitaitokilpailutoiminnalla edistetään ammatillisen erityisopetuksen tunnettuutta ja arvostusta maailmalla sekä lisätään yhteistyötä oppilaitosten ja työelämän välillä. Lisäksi pyritään synnyttämään uudenlaisia verkostoja ja parantamaan nuorten mahdollisuuksia työelämässä.