Nykyisin kierrätys ja luonnon huomioonottaminen on entistäkin trendikkäämpää. Tämä näkyy myös monissa käsityökilpailuissa, kuten Maa- ja kotitalousnaisten Länsi-Suomen alueella järjestämässä Vanhasta uutta -käsityökilpailussa. Tutustumme tässä artikkelissa tarkemmin kilpailun tavoitteisiin ja satoon.

Tehtävänanto

Vanhasta uutta -käsityökilpailun tavoitteena oli tukea osallistujia kierrätykseen ja vastuullisuuteen. Tehtävänannon perusperiaate oli materiaalien kierrättäminen. Kilpailutyön idea sen sijaan sai olla joko vanha tai uusi. Ideana oli, että kilpailussa voi valmistaa esimerkiksi vaatteen käytetystä pöytäliinasta. Pöytäliinasta voi taitavissa käsissä tulla myös vaikkapa verho tai jotakin muuta kaunista ja tarpeellista. Samoin seinävaatteesta voi valmistaa vaikkapa kassin tai jotakin muuta ihan uutta. Kilpailussa voi myös luoda tuotteen käyttämällä vanhoja lankoja tai kuteita ja valmistaa niistä uusi kangas.

Kilpailussa ei ole tarkoitus valmistaa mitään vain valmistamisen vuoksi, vaan valmistetun tuotteen tulisi olla käyttökelpoinen arjessa. Sen siis tulee sopia arkeen ja olla hyödyllinen. Esimerkiksi verhot, kassi taikka käyttökelpoinen vaate vastaavat tehtävänantoa.

Perinteinen käsityö kilpailutyön ei tarvitse olla, vaan myös kodintekstiilin tai vaatteen tuunaaminen sopii kilpailutyöksi. Ei ole tarkoituksenmukaista säilyttää vanhoja kodintekstiilejä käyttämättöminä, ja siten hyödyttyminä, vaan on järkevämpää pyrkiä tuunaamaan niitä siten, että niille on jälleen kotona käyttöä.

Osallistua voi yksin tai ryhmänä

Kilpailuun oli mahdollista osallistua yksin taikka ryhmänä. Kun mahdollinen ryhmä on saatu koottua, on aika alkaa kilpailutyön ideointi. Ideoinnin jälkeen on vuorossa kilpailutyön toteuttamisvaihe. Kun työ on valmis tulee se kuvata ja työ tulee raportoida. Työstä voi myös kertoa tarinan. Usein käsitöissä juuri tarina tuotteen takana nostaa sen arvoa. Tunnetko esimerkiksi tarinan ihanien vauvoille neulottujen junasukkien takana? Ellet tunne, ota selvää!

Kilpailu henkii ajan henkeä

Kilpailu henkii oivallisesti ajan henkeä. Juuri nyt ilmastoasioista puhutaan paljon ja ihmiset ovat ehkä valveutuneempia kuin koskaan. Esimerkiksi kertakäyttökulttuurin ja halpamuodin ongelmat on nostettu julkisen keskustelun keskiöön ja kierrättäminen on erityisen muodikasta. Voidaankin sanoa, että tämä kilpailu henkii voimakkaasti ajan henkeä pyrkiessään luomaan vanhasta uutta ja korostaessaan kierrätyksen merkitystä. Käsityökilpailujen saralla toivoisi nähtävän enemmänkin tällaisia kierrätys- ja ekohenkisiä teemoja!