Viime aikoina suomalaiset käsityöt ovat näkyneet yllättävän korkea-arvoisessa seurassa. Kerromme tässä artikkelissa, kuinka suomalaiset käsityönä tehdyt tuohirusetit ovat valloittaneet maailmaa ja kuinka niitä on annettu lahjaksi jopa valtionpäämiehelle. Kerromme ensiksi mistä kaikki sai alkunsa, minkä jälkeen kerromme, kuinka kovaan seuraan suomalaiset käsityönä valmistetut tuohirusetit ovat jo päässeet. Artikkelin loppupuolelle kerromme tuohesta käsityömateriaalina ja siitä, mitä tulee ottaa huomioon, jos aikoo käyttää tuohta tai muita luonnonmateriaaleja omissa käsitöissään.

Tuohirusetin alkutaival

Alun perin Joensuussa asuva Anni Koskeli-Ratamaa valmisti miehelleen tuohirusetin paikallisiin juhliin. Rusetti sai juhlien aikana runsaasti huomiota ja monet pitivät rusetista todella paljon. Tämä positiivinen palaute sai Annin pohtimaan oman yrityksen perustamista ja pian hän jo valmistikin rusetteja myyntiin. Yritys toimii nimellä TuohiDesign ja rusettien suosio on kasvanut nopeaan tahtiin.

Tuohirusetti kovassa seurassa

Yrityksen suunnittelemat tuohirusetit ovat jo päässeet kovaan sarjaan. Marc Palahi, Euroopan Metsäinstituutin johtaja, halusi käyttää tuohirusettia Linnan juhlissa ja jopa Jenni Haukio oli antanut juhlissa rusetista positiivista palautetta. Yrityksen perustaja koki, että oli upeaa nähdä rusetti näin juhlavassa tilaisuudessa, mutta hän ei olisi osannut kuvitellakaan, että hänen suunnittelemansa tuohirusetti on lahjoitettu jopa prinssi Charlesille – tarina onkin erityisen inspiroiva ja osoitus siitä, kuinka pienestä asiasta voi syntyä jotakin yllättävän suurta.

Tuohi käsityömateriaalina

Tuohi eli koivun kuoresta löytyvä korkkiutunut solukko on materiaalina erityisen sitkeä ja monin tavoin hyvä materiaali. Se ei läpäise vettä ja se säilyy hyvin. Perinteisesti tuohta käytettiin taloissa kateaineena ja seinäeristeenä. Siitä valmistettiin myös kestäviä käyttöesineitä, kuten tuohivirsuja ja -kontteja. Jos haluat käyttää tuohta käsityömateriaalina, tulee muistaa, ettei tuohen kerääminen ole jokamiehenoikeuksiin kuuluva oikeus. Lisäksi tuohi tulee aina kerätä sellaisista puista, jotka on tarkoitus kaataa. Tuohen keruuseen saa siis ryhtyä ainoastaan silloin, kun tähän on pyydetty maanomistajalta lupa.

Luonnosta löytyy tuohen lisäksi monia muitakin mainioita käsityömateriaaleja, kuten pajua, kaarnaa, koivunoksia, varpuja, kaisloja, pahkoja, luonnonkiviä ja korukiviä. Näiden materiaalien keräämisessä ja työstämisessä tulee kuitenkin toimia luontoa kunnioittaen ja sen ehdoilla!