Puhuttaessa maailman taitavimmista ja kuuluisimmista taiteilijoista tulee monelle ensimmäisenä mieleen Michelangelo, jota usein kutsutaan oman aikakautensa yleisneroksi. Kerromme tässä artikkelissa kuinka Michelangelo ansaitsi tämän kutsumanimen ja kuinka Michelangelon nerous ilmeni. Vielä nykyäänkin Michelangelo on niin arvostettu, että hänen nimensä mainitaan usein melko yllättävissäkin yhteyksissä, kuten kolumneissa, mistä hyvä esimerkki on Kolumni: Kaupunki, jonka seinät puhuvat.

Taiteilijan elämän varhaisvaiheet

Michelangelo syntyi 6.3. vuonna 1475 Capresessa ja kuoli 18.2. vuonna 1564. Hänen isänsä kuului ylpeään, vanhaan kauppiassukuun, joko tosin oli jo ehtinyt köyhtyä. Perhe kuitenkin omisti vielä Michelangelon lapsuudessa Firenzessä sijaitsevan talon ja maatilan. Pojan äidin terveydentila oli heikko, minkä vuoksi Michelangelo annettiin hoitoon työläisperheeseen, jossa isä työskenteli kivenhakkaajana louhoksella. Michelangelon ollessa 6-vuotias hänen äitinsä kuoli. 10-vuotiaaksi saakka Michelangelo asui suurimmaksi osaksi ottovanhemmillaan, joiden luona hän oppi käyttämään kivenhakkaajan työssä tarvittavia työkaluja.

Koulun Michelangelo aloitti 10-vuotiaana. Jo koulussa hän oli erityisen innokas piirtämään ja taiteilijan ura tuntuikin Michelangelosta houkuttelevammalta vaihtoehdolta kuin pitkät opinnot. Samalla Michelangelosta tuli sukunsa ensimmäinen taiteilija. Hänen isänsä ei oikein ymmärtänyt pojan uravalintaa eikä edes taidetta, muttei yrityksistä huolimatta onnistunut saamaan Michelangelon mieltä muutettua.

Vaikuttava ja omaleimainen taide

Michelangelon taidekäsitykseen vaikutti erityisen antiikin ajan taide, josta hän otti vaikutteita ja omaksui aiheita tulkiten niitä uudenlaisella tavalla. Suurisuuntaisuus ja tietynlainen paatoksellisuus ovat ominaisia hänen taiteelleen ja tuotannolleen. Uransa aikana taiteilija loi useita merkittäviä veistoksia ja maalauksia ja oli mukana myös monissa rakennusprojekteissa. Esimerkiksi Madonna della Scala, Kentaurien taistelu, Kynttiläenkeli, Kuoleva orja, Pyhä perhe ja Johannes Kastaja, Sikstuksen kappelin kattofreskot ja Viimeinen tuomio Sikstuksen kappelin alttariseinässä ovat hänen kuuluisia teoksiaan.

Michelangelon neroudesta kertoo jo sekin, että Michelangelo on vielä nykypäivänäkin monen taiteilijan innoittaja eikä hänen taiteensa vaikuta vielä nykypäivänäkään kokeneen inflaatiota ja hänen teoksensa vaikuttavat suuresti myös nykykatsojiin. On upeaa, että hänen omaleimaiset teoksensa ovat kestäneet niin hyvin ajan patinaa ja että niistä on vuosien saatossa pidetty niin valtavan hyvää huolta!